De la 1 decembrie, Universitatea Central Europeană a anunțat că ar putea pleca definitiv din Ungaria, după aproape 28 de ani. Înființată în 1991 de miliardarul american George Soros, originar din Ungaria, Universitatea a devenit în ultimii ani, ținta predilectă a guvernului lui Viktor Orban, în încercarea acestuia de a limita libertatea de expresie, în general și pe cea academică, în mod special. Liviu Matei, decan al Școlii de Politici Publice, și prorector al Universității Central Europeene, explică pentru Europa Liberă situația de criză creată de autoritățile Ungariei.
Europa Liberă: Când a izbucnit acest conflict între Universitate și guvernul Orban? Și despre ce vorba?
Liviu Matei: „Nu știu dacă e un conflict între Universitate și guvernul Orban. Probabil, mai degrabă între guvernul Orban și Universitate, și celelalte universități din Ungaria. În ceea ce ne privește, totul a început oficial în aprilie anul trecut, în 2017, când Parlamentul maghiar a adoptat un fel de procedură de urgență, o modificare, un set de modificări ale Legii învățământului superior din Ungaria, care puneau noi condiții pentru universitățile internaționale sau universitățile înregistrate în alte țări să funcționeze în Ungaria.
Unele dinte aceste condiții erau legal imposibile. Oficial, totul a început în aprilie anul trecut, neoficial a început câteva luni înainte. După cum am fost informați, guvernul maghiar a căutat tot felul de modalități ca să ne facă viața imposibilă; au încercat să demonstreze că nu funcționăm în mod legal, n-au găsit nimic ilegal; au făcut tot felul de investigații mai mult sau mai puțin secrete și pentru că n-au găsit nimic ilegal, au făcut o nouă lege, ca să ne oblige să plecăm.”
Europa Liberă: Este renumita lege, care a și fost botezată după Universitate – Legea Universității Central Europene?
Liviu Matei: „Lex CEU, așa o știe toată lumea, da.”
Europa Liberă: Exact! Dar în continuare întrebarea este de fapt: de ce vrea guvernul Orban ca Universitatea să dispară, din Ungaria, în tot cazul?
Liviu Matei: „Nimeni nu știe exact sau noi nu știm exact. Guvernul a oferit în momente diferite, explicații sau mai degrabă justificări diferite și foarte contradictorii – că nu suntem legali, că nu suntem serioși, că suntem prea buni, că distrugem competiția în Ungaria, că suntem și americani și maghiari ș.a.m.d. Vedem, dacă vorbim despre fapte și nu speculații, CEU nu a fost singura țintă a atacurilor guvernului maghiar. Totul a început cu restricții în justiție, restricții ale libertății de expresie, inclusiv libertatea presei, restricții ale libertății academice și autonomiei instituționale.
Parlamentul maghiar, la solicitarea guvernului, a scos din Constituție în 2010 principiul libertății academice în, probabil, singura țară din lume; singura țară din Uniunea Europeană care a avut principiul libertății academice în Constituție și l-a scos.”
Europa Liberă: Marile demonstrații de susținere pentru Universitate au fost anul trecut. Ce reacții au fost acum, când s-a anunțat că Universitatea s-ar putea muta sau se mută la Viena?
Liviu Matei: „Noi n-am organizat niciuna dintre demonstrațiile de anul trecut. Au fost organizate de alte universități maghiare sau de organizații civice din Ungaria. N-au mai fost demonstrații și nici noi nu ne-am așteptat să fie demonstrații, pentru că am așteptat să negociem cu guvernul maghiar și n-am prea reușit. Acum când am făcut anunțul, săptămâna trecută cred că a fost, că nu avem de ales, că Guvernul ne obligă să ne mutăm, a fost o altă demonstrație spontană în fața Universității de vreo 2.000 de oameni. Înțeleg că se anunță alte demonstrații. S-ar putea să fie un nou val de demonstrații în Ungaria.”
Europa Liberă: Și care este în acest moment viitorul Universității?
Liviu Matei: „Prima noastră opțiune ar fi să rămânem în Ungaria, complet. Pare nu numai puțin probabil, dar imposibil, având în vedere atitudinea și acțiunile guvernului maghiar. Va trebui să ne mutăm. Ne mutăm la Viena începând cu septembrie anul viitor, dacă nu se întâmplă ceva și mai brutal până atunci și guvernul vine și pune lacăt la ușă, atunci va trebui să plecăm imediat.”