Linkuri accesibilitate

Lloyd Austin: Victoriile Ucrainei au schimbat cursul războiului


Ministrul american al apărării, Lloys Austin și ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, organizată în marginea întâlnirii NATO de la Bruxelles, Belgia, 12 octombrie 2022

Recentele victorii militare ale Ucrainei împotriva invadatorilor ruși sunt „extraordinare” și au schimbat cursul războiului, în ciuda „cruzimii” ultimelor atacuri rusești cu rachete, a declarat ministrul american al apărării, Lloyd Austin, la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, ținută în marginea întrevederii miniștrilor apărării din Alianța Nord Atlantică.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Grupul de Contact a fost creat în primăvară, la reuniunea de la Ramstein, din Germania și cuprinde peste 50 de țări. Discuțiile de miercuri de la Bruxelles s-au concentrat pe consolidarea apărării aeriene a Ucrainei pe fundalul valurilor de atacuri cu rachete, lansate de Rusia de luni, împotriva multor orașe ucrainene, inclusiv capitala Kiev.

Lloyd Austin a spus că recentele atacuri rusești au cimentat și mai tare hotărârea comunității internaționale de a sprijini militar Ucraina.

„Întreaga lume tocmai a văzut cât de crud este războiului dus de Putin – înrădăcinat în agresiune și purtat cu profund dispreț față de regulile internaționale”, a spus Austin.

Vorbind înaintea reuniunii miniștrilor apărării de la Bruxelles șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că prioritatea este „întărirea apărării aeriene ucrainene”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului, pe 11 octombrie, la un summit virtual G7, să blocheze sectorul energetic al Rusiei, să ajute Ucraina să-și creeze „un scut aerian” și să aprobe o misiune de observatori internaționali la granița Ucrainei cu Belarus, țară care se situează ferm de partea Moscovei în acest conflict.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG