Linkuri accesibilitate

Londra îi sancționează pe rușii implicați în referendumurile ilegale din Ucraina


Așa-zis referendum privind alipirea auto-proclamatei Repblici Popular Donețk la Rusia, Mariupol, 25 septembrie 2022.
Așa-zis referendum privind alipirea auto-proclamatei Repblici Popular Donețk la Rusia, Mariupol, 25 septembrie 2022.

Guvernul Marii Britanii a anunțat luni un pachet de sancțiuni legate de referendumurile ilegale privind anexarea la Rusia a patru regiuni ale Ucrainei, relatează Reuters.

Această așa-zisă consultare populară este respinsă de autoritățile de la Kiev și de Occident, pentru că e în contradicție cu Carta ONU și cu legislația internațională, și pentru că are un rezultat prestabilit, care va fi folosit de Kremlin ca pretext ca să anexeze la Rusia teritorii ocupate de armata rusă în acele regiuni.

Londra spune că între cei sancționați se află oficialități ruse de rang înalt implicate în organizarea cu forța a așa-ziselor referendumuri.

„Referendumurile false ținute cu arma la tâmplă nu pot fi nici libere, nici oneste, și nu vom recunoaște niciodată rezultatele lor”, a afirmat într-o declarație oficială șeful diplomației britanice James Cleverly, o referință la faptul că în cele patru zile de la începerea așa-numitelor referendumuri voturile au fost colectate în mare parte cu urna mobilă din ușă în ușă de către lucrători electorali însoțiți de persoane înarmate.

Sancțiunile britanice anunțate luni vizează și 55 de directori și membri ai consiliilor de administrație de la Gazprombank, Sberbank și Sovcombank, despre care guvernul Marii Britanii spune că „finanțează în continuare mașina de război a Rusiei”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG