Linkuri accesibilitate

Londra: conducerea armatei ruse e tot mai criticată din interiorul sistemului


Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu la o ceremonie de anexare ilegală a patru regiuni ucrainene din Donețk.
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu la o ceremonie de anexare ilegală a patru regiuni ucrainene din Donețk.

Conducerea armatei ruse e supusă unor presiuni tot mai ferme din partea unor „din ce în ce mai diverși actori dinăuntrul sistemului rusesc”, în lumina înfrângerilor pe care trupele Rusiei le suferă în Ucraina, se spune în buletinul cotidian dedicat zilnic conflictului ucrainean de serviciul de informații al ministerului Apărării de la Londra.

„Între acești critici se numără liderul cecen pro-moscovit Ramzan Kadîrov, proprietarul organizației paramilitare private Wagner Evgheni Prigojin, prezentatori de la televiziunile de stat, staruri ale muzicii pop și o din ce în ce mai vocală comunitate de bloggeri militari ultra-naționaliști”.

E posibil, continuă ministerul britanic al Apărării, ca Prigojin și Kadîrov să fie percepuți ca figuri neoficiale ale unui bloc „pro-război”, ale cărui critici se apleacă spre argumentele pentru o mai mare implicare a statului și dorința de escaladare a conflictului. Se poate ca amândoi să se bucure de o oarecare credibilitate, din moment ce pe teren în Ucraina sunt desfășurate unități de luptă semnificative ca număr atât cecene, cât și Wagner.

Criticile nu sunt îndreptate contra conducerii politice, continuă postarea de pe Twitter din 8 octombrie a ministerului Apărării de la Londra, dar reprezintă o tendință de „a da glas nemulțumirii contra establishment-ului rusesc cel puțin parțial tolerată, și care e foarte posibil să fie greu de contracarat”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG