În timpul șederii sale la Parma, Ludmila Furtună a făcut voluntariat mai mulţi ani, dând o mână de ajutor sistemului medical din Republica Moldova. A trimis în Moldova ambulanțe dotate cu utilaj performant întru salvarea vieților oamenilor din satele nevoiașe, a contribuit la dotarea mai multor spitale cu paturi moderne care ușurează lucrul medicilor, dar și suferințele bolnavilor. Ea continuă să facă caritate și după întoarcerea la Chișinău, unde a deschis un centru medical.Ultima acțiune de caritate este în legătură cu pandemia COVID-19. S-a implicat în organizarea acestei donații pentru colegii săi din secția de reanimare a Spitalului de Urgență - un videolaringoscop pentru tratarea pacienților cu insuficiență respiratorie gravă, fără a pune în pericol viața medicilor ce se află pe prima linie a luptei cu acest virus necruțător.
Ludmila Furtună: „Doresc ca, în primul rând, medicii noștri să fie protejați, să fie liniștiți când acționează în prima linie pentru noi toți și dacă ei vor fi liniștiți și protejați, eu cred că vor reuși să lupte. Dar, totuși, depinde și mult de noi, de cetățeanul simplu, pentru că dacă noi vom continua să ieșim din casă și cu plimbările va fi foarte greu pentru ei. De asta sistemul sanitar nu va putea învinge singur această luptă cu coronavirusul, trebuie să ne implicăm fiecare din noi. În primul rând să stăm acasă și pentru în sistemul medical clar că trebuie dotarea cu toate echipamentele necesare ca să fie protejați ca să lupte cu acest virus.”
Europa Liberă: Cât de greu a fost să organizați această donație pentru secția de reanimare a spitalului de urgență?
Ludmila Furtună: „Știți, și acum sunt într-o stare de euforie, pentru că nu pot să cred că într-un timp atât de scurt, în decurs de o săptămână practic, am reușit să organizăm tot și să ajungă donația la destinație pentru a completa echipamentul de protecție a medicilor.”
Europa Liberă: Este și un utilaj folosit pentru intubații, da?
Prin manevra asta de intubație, care se execută cu aparatul dat, pacientul este conectat la ventilator
Ludmila Furtună: „Este un utilaj medical care este folosit de către reanimatologi, de anesteziștii reanimatologi în procedura de intubație a pacientului grav, când are deja o insuficiență respiratorie foarte gravă și are nevoie de ventilator. Și atunci, prin manevra asta de intubație, care se execută cu aparatul dat, pacientul este conectat la ventilator. Și pentru a fi protejat – deoarece în momentul intubației riscuri de a se infecta este foarte mare pentru personalul medical – este recomandat să se folosească acest laringoscop pentru a proteja personalul medical, deoarece distanța imediat devine mai mare între medic și pacient, undeva ajunge 80 cm – 1 metru de la pacient în timpul procedurii.”
Europa Liberă: Deci, se reduce riscul de infectare al doctorilor?
Ludmila Furtuna: „Exact, exact, care pentru noi acum sunt extrem de importanți și trebuie să-i protejăm cu toate dispozitivele necesare.”
Europa Liberă: A fost scumpă această donație?
Ludmila Furtună: „Costă peste 150 de mii de lei.”
Europa Liberă: Și cum ați reușit să adunați acești bani?
Ludmila Furtună: „Este un singur donator.”
Europa Liberă: Cel care a dorit să-și păstreze anonimatul?
Ludmila Furtună: „Exact, o să vină momentul și o să-i cunoașteți și numele, când o să decidă el.”
Europa Liberă: Acum mai țineți legătura cu colegi de-ai Dvs. din Italia? Și ce vă spun ei?
Ludmila Furtună: „Mereu. Este tristă situația la moment. Și ei la fel recomandă să stăm în casă. Izolarea este prima măsură principală pentru toți pentru a reuși să luptăm cu acest virus. După care măsurile de dezinfectare și toate cele recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății.”
Europa Liberă: Dvs. ați muncit într-un spital din Parma, Italia, da? Câți ani ați muncit acolo?
Ludmila Furtună: „10 ani.”
Europa Liberă: Medicina din Italia se considera performantă. Credeți că e în putință să-i scoată din criză pe acei mulți care au fost infectați cu Covid-19?
Oamenii din alte țări care s-au izolat la timp și au respectat toate măsurile reușesc să învingă virusul mai bine
Ludmila Furtună: „Medicina din Italia are potențial mare. Din păcate, virusul dat este foarte contagios și odată ce sunt foarte mulți bolnavi, pur și simplu nu se reușește să li se acorde ajutor tuturor. De asta și sunt aceste apeluri mereu de a sta acasă, pentru ca sistemul sanitar să reușească. Eu cred, cunosc colegii mei, profesorii mei cu care am activat în Parma și sunt sigură că ei o să reușească, că deja au rezultate bune de când au început. Da, sunt decese foarte multe. Dar ați văzut în alte țări, care s-au izolat la timp și au respectat toate măsurile reușesc să-l învingă mai bine și eu cred că asta este principala condiție pe care trebuie să o facem. Și fiecare din noi trebuie să conștientizeze că trebuie să ne izolăm cât mai mult posibil. Adică, oricine are nevoie să iasă după produse, ori la farmacie, dar să reducem cât mai mult acest timp de a ieși afară.”