Linkuri accesibilitate

Lukașenka încearcă să evite o implicare directă în războiul din Ucraina, spun serviciile britanice de informații


Aleksandr Lukașenka
Aleksandr Lukașenka

Președintele belarus Aleksandr Lukașenka încearcă, se pare, să evite o implicare directă în războiul din Ucraina alături de Rusia, fiind îngrijorat fie de posibile repercusiuni economice, fie de reacția Kievului sau de posibile nemulțumiri în rândul propriei armate, estimează serviciile britanice de informații.

Occidentul a impus sancțiuni dure Belarusului în urma alegerilor prezidențiale din 2020 despre care opoziția spune că au fost falsificate și care au provocat un val de proteste fără precedent, urmat de represiunea dură a autorităților.

Izolat și slăbit economic, Lukașenka a apelat la sprijinul aliatului său de lungă durată Vladimir Putin. Când Moscova a invadat Ucraina, Lukașenka a permis Rusiei să staționeze trupe și să lanseze atacuri de pe teritoriul belarus.

Cu toate acestea, în ciuda speculațiilor de la începutul invaziei ruse, Belarus nu s-a implicat direct în conflict, se arată în buletinul cotidian al Ministerului britanic al Apărării.

Belarus a anunțat însă desfășurarea de forțe speciale de-a lungul graniței cu Ucraina în urma manevrelor militare de la începutul acestei luni, o mișcare despre care ar putea forța Ucraina să mențină un număr de trupe în zona de frontieră, în loc de a le trimite pe frontul de est, mai arată analiza britanică.

Dar Lukașenka „echilibrează probabil sprijinul pentru invazia Rusiei, evitând o participare militară directă, cu riscul de sancțiuni occidentale, represalii ucrainene și posibile nemulțumiri în armata belarusă”, concluzionează buletinul.

XS
SM
MD
LG