Linkuri accesibilitate

Lukașenka a făcut numiri în fruntea Serviciului de informaţii, Consiliului de Securitate şi Comitetului de stat pentru control


Pe fundalul protestelor non-stop, izbucnite pe 9 august, președintele Alexadr Lukașenka a făcut noi numiri la conducerea Serviciului de informaţii, a Consiliului de Securitate şi a Comitetului de stat pentru control. Lukașenka, aflat la putere de 26 de ani, are nevoie de sprijinul necondiționat al forțelor de ordine pentru a face față actualului val de proteste, fără precedent ca amploare, în Belarus. Manifetațiile au izbucnit pe 9 august când s-a anunțat oficiali victoria lui Lukașenka în alegerile prezidențiale cu peste 80% din voturi, rezultat pe care opoziția și simpatizanții acesteia îl consedirp măsluit. În primele zile are protestelor, forțele de ordine au reținut mii de manifestanți, între timp, atenția lor se îndreaptă asupra presei, mai ales a presei străine prin care încearcă să o reducă la tăcere prin retragerea acreditărilor. Între jurnaliști reținuți în ultimele zile și care și-au pierdut acreditările se numără și patru colegi ai redacției belaruse a postului nostru de radio precum și colaboratori ai canalului de televiziune Current Times (o cooperare între Europa Liberă/Libertatea și VOA).

Refugiată în Lituania, lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, carei s-au atribuit la alegerile prezidențiale sub 10% din voturi, a anunțat că se va adresa vineri Consiliului de Securitate al ONU, iar în 8 septembrie Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG