Linkuri accesibilitate

Lukașenka i-a spus lui Putin că mercenarii Wagner din Belarus „vor să meargă spre vest” în Polonia


Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) s-a întâlnit cu liderul belarus Aleksandr Lukașenka la Sankt Petersburg, pe 23 iulie 2023
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) s-a întâlnit cu liderul belarus Aleksandr Lukașenka la Sankt Petersburg, pe 23 iulie 2023

Președintele rus Vladimir Putin a purtat discuții la Sankt Petersburg pe 23 iulie cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko, care a fost citat spunând pe un ton aparent glumeț că luptătorii grupului de mercenari Wagner din Rusia, care antrenează acum armata belarusă, sunt dornici să treacă granița în Polonia, membră NATO.

„Băieții de la Wagner au început să ne streseze. Vor să meargă spre vest. Să mergem într-o călătorie la Varșovia și Rzeszow”, a fost citat spunând el.

Polonia mută trupe suplimentare spre granița cu Belarus, ca răspuns la sosirea forțelor Wagner care s-au mutat acolo după o revoltă de scurtă durată în Rusia luna trecută.

Întâlnirea are loc la două zile după ce Moscova a avertizat că orice agresiune împotriva aliatului Belarus va fi considerată un atac asupra Rusiei. Putin a spus că Moscova va folosi toate mijloacele pe care le are pentru a reacționa la orice ostilitate față de Minsk.

Deși nu și-a trimis propriile trupe în Ucraina, Lukașenka a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a-și lansa invazia pe scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022 și de atunci s-a întâlnit frecvent cu Putin.

În comentariile adresate lui Lukașenka, Putin a susținut că contraofensiva Ucrainei „a eșuat”. „Nu există nicio contraofensivă”, a declarat Lukașenka, citat de agențiile de presă ruse. Putin a răspuns: „Există, dar a eșuat”.

Ucraina și-a început contraofensiva mult așteptată luna trecută, dar până acum a obținut doar câștiguri mici împotriva forțelor rusești bine înrădăcinate. Generalul american Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a declarat pe 18 iulie că acțiunea ucraineană este „departe de a fi un eșec”, dar va fi lungă, grea și sângeroasă.

XS
SM
MD
LG