Linkuri accesibilitate

Lukașenka vrea ca Rusia să apere Belarusul „ca pe propriul teritoriu”


Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenka, la exercițiile militare comune cu Rusia pe poligonul de la Osipoviciski, februarie 2022
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenka, la exercițiile militare comune cu Rusia pe poligonul de la Osipoviciski, februarie 2022

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a sosit la Minsk pe 10 aprilie, pentru o întâlnire cu Lukașenka.

Potrivit agenției de presă BelTA , cei doi discută despre securitatea și garanțiile pe care le cere Belarus de la Rusia, precum și despre antrenamentul de luptă și formarea unei divizii militare comune.

Conform BelTA, Lukașenka i-a spus lui Șoigu: „După ultimele discuții cu Putin, am convenit ca dumneavoastră și specialiștii să veniți în Belarus și să stăm de vorbă despre problemele de securitate ale Belarusului”. Putin i-a promis lui Lukașenka, în timpul negocierilor, că, în caz de agresiune împotriva Belarusului, Rusia va apăra Belarusul ca pe propriul său teritoriu.

„Acestea sunt garanțiile de securitate de care avem nevoie”, a spus președintele Belarusului. Lukașenka și Șoigu au discutat despre antrenamentul de luptă și organizarea așa-numitului grup de alianță comună, care include și militari ruși.

Lukașenka a afirmat că Rusia menține „câteva mii de militari” în Belarus: „Ne-am implicat în acest proces atât cât este necesar. Și, împreună cu ofițerii dumneavoastră, îi antrenăm pe acești băieți, desfășurăm antrenamente de luptă. Nu e momentul să ne relaxăm. Vedem că polonezii și lituanienii au început să se miște în direcția noastră. Prin urmare, acesta este un ajutor și un sprijin bun pentru armata belarusă, care asigură protecția Uniunii pe flancul vestic”.

La rândul său , Șoigu a declarat că rușilor au cinci locuri de antrenament pe teritoriul Belarusului: „Bazele sunt echipate, dotate cu echipament. În plus, sunt recrutați suficient de mulți instructori, ofițeri ai forțelor armate belaruse, pentru instrucție, inclusiv pentru suplimentarea trupelor. Și, bineînțeles, vom lua în considerare toate aspectele legate de șederea ulterioară a trupelor, de pregătirea și, poate, de extinderea cadrului de cooperare militară, după cum ați discutat cu Vladimir Putin", a afirmat Șoigu.

Conducerea Belarusului a sprijinit agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a permis utilizarea infrastructurii militare și a spațiului aerian pentru invazia armatei ruse și bombardarea orașelor ucrainene pașnice, care au ucis zeci de mii de civili ucraineni.
La 10 octombrie 2022, Aleksander Lukașenka a anunțat un acord cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru desfășurarea unei brigăzi regionale comune de militari pe teritoriul Belarusului. La 15 octombrie, Rusia a început să transfere trupe în Belarus.

În ianuarie, a avut loc un antrenament de o săptămână al comandamentului comun al „grupării regionale de trupe”. De la începutul anului 2023, au loc periodic exerciții ale trupelor teritoriale în Belarus.

Exercițiile au loc în contextul războiului pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. Kremlinul are sprijinul conducerii Belarusului în această agresiune, dar armata belarusă nu participă efectiv la lupte. În urma manevrelor militare din Belarus, trupele rusești au trecut granița în februarie 2022 și au atacat Ucraina.

XS
SM
MD
LG