Linkuri accesibilitate

Lumea cinematografică deplînge dispariţia lui Artur Brauner


Artur Brauner
Artur Brauner

Cunoscutul producător de film a murit la vîrsta de 100 de ani la Berlin

Cine nu cunoaşte filmele de aventuri cu personajele celebre ca Winnetou sau Old Shatterhand? Sau măcar „Comoara din lacul de argint”, în care Pierre Brice şi Lex Barker joacă cele două personaje populare, inventate de scriitorul Karl May.

Ideea ecranizării romanelor lui Karl May aparţinea producătorului berlinez Artur Brauner. Din anii 1960 pînă astăzi, seria de filme, inspirate din Karl May, continuă să se bucure de succes.

Producătorul acestor filme Artur Brauner a murit duminică la Berlin, avînd vîrsta venerabilă de 100 de ani.

În nenumăratele evocări, apărute în mass-media germană, se aminteşte de biografia dramatică şi cariera profesională a acestui om, devenit o adevărată legendă a cinematografiei germane postbelice.

Nu întîmplător se aminteşte într-o postare pe Twitter a memorialului Yad Vashem că Artur Brauner fusese unul dintre cei care au sprijinit centrul de filme al instituţiei din Ierusalim, dedicată victimelor Holocaustului.

49 de rude ale familiei Brauner devenisere victime ale genocidului nazist. Artur Brauner, născut pe data de 1 august 1918 la Łódź, în Polonia, a supravieţuit, refugiindu-se în 1940, în Uniunea Sovietică. După terminarea războiului se stabileşte la Berlin, unde înfiinţează, în 1946, studiourile CCC (Central Cinema Compagnie), devenind producător de filme.

Brauner a mărturisit în mai multe interviuri că o parte din banii încasaţi din filmele comerciale – ca ecranizările după Karl May – le-a investit în producţii cinematografice cu pretenţii artistice ridicate, cît şi cu mesaje politice – uneori - nepopulare.

Acest mixaj între filme pretenţioase şi filme uşoare, de larg consum, a fost caracteristic pentru strategia acestui producător. De-a lungul carierei sale, Brauner a dat naştere la numai puţin de 300 de filme.

În 1948, produce filmul „Morituri”. Filmul se bazează, parţial pe biografia lui Brauner din perioada prigoanei naziste. În anumite cercuri, pelicula a stîrnit în Germania reacţii de protest – pe alocuri violente.

Tema incomodă a nazismului revine în următoarele decenii şi-n alte producţii cinematografice. De exemplu în „Trandafirul alb” (1982) în care se evocă acţiunea studenţilor antinazişti münchenezi, fraţii Hans şi Sophie Scholl, condamnaţi la moarte în 1943. Un alt film celebru, care se înscrie în acelaşi cerc tematic, a fost „Babi Yar” (din 2003). În centrul acestui film se află masacrul din 1941 al celor 33.771 de evrei ucrainieni de către nazişti.

Amintim în finalul acestei scurte evocări că firma lui Brauner a participat în 1968 şi la realizarea coproducţiei germano-italo-române, „Bătălia pentru Roma” (în regia lui Robert Siodmak). Ecranizarea romanului lui Felix Dahn despre cucerirea Imperiului Roman de Apus de către ostrogoţi l-a avut ca regizor secund pe Sergiu Nicolaescu. Din distribuţie au făcut parte şi actorii români: Florin Piersic (Witichis), Emanoil Petruț (Teja), Mircea Angelescu (Aligern) şi Ion Dichiseanu (Furius).

Previous Next

XS
SM
MD
LG