Linkuri accesibilitate

Lumea din jur | China, din nou în centrul atenției pentru COVID


China, țara de origine a coronavirusului de tip nou, revine în atenția comunității internaționale tot din cauza COVID-19, într-un moment în care mulți consideră pandemia încheiată.

După proteste publice fără egal în China comunistă în ultimele peste 3 decenii, conducerea de la Beijing a decis luna aceasta să renunțe la politica „zero COVID”, relaxând o serie de restricții epidemiologice.

Cea mai recentă „relaxare”, anunțată joi, este că nu va fi nevoie de test la intrarea în țară.

Abolirea măsurilor drastice a fost aplaudată de mulți chinezi de rând și de oamenii de afaceri. Ea a fost însoțită însă de efoturi de „mascare” a situației reale a contaminărilor cu coronavirus.

Reporterii occidentali din China spun că în vreme ce autoritățile aproape nu raportează noi decese din cauza pandemiei, spitalele se umplu de pacienți, iar crematoriile funcționează din plin.

O nouă definiție

Comisia Națională de Sănătate a Chinei a declarat marți că de acum doar decesele cauzate de pneumonie și insuficiență respiratorie la pacienții care au avut virusul sunt clasificate drept decese COVID-19. Decesele pacienților suferind de boli anterioare nu mai sunt considerate ca fiind provocate de COVID.

Associated Press scrie că anunțul privind modul de înregistrare a deceselor nu face decât să limpezească strategia de „relații cu publicul” a Chinei pe tot parcursul pandemiei.

Un reporter AP a văzut într-o perioadă când autoritățile nu raportează vreun deces de COVID numeroase cadavre duse la crematorii la Beijing, iar două rude ale decedaților au declarat că virusul a fost cauza morții.

Nici săptămâna aceasta, marți și miercuri, China nu a raportat niciun nou deces– mai mult, a „șters” chiar un deces din bilanțul total de când a început pandemia, reducându-l la 5.241 - o fracțiune din bilanțurile unor țări mult mai puțin populate.

Numărul cazurilor crește, OMS e îngrijorată

Associated Press, care are reporteri în China, spune că numărul real al cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a crescut rapid de când cu renunțarea la politica „zero COVID”. Bilanțul oficial rămâne neclar, odată ce s-a renunțat la testele PCR, iar cine se testează, o face mai degrabă acasă.

La Șanhai, scrie AP, mulți au declarat că rudele lor decedate anul acesta într-un val al variantei omicron nu a fost considerate victime ale pandemiei.

Un reporter AP a văzut săptămâna trecută la Beijing aglomerație mare de cadavre la diferite oficii de pompe funebre, iar cel puțin două rude au spus că e vorba de decese de COVID-19. Săptămâna trecută, în China nu s-a raportat oficial nicio astfel de moarte.

Pacienții se recuperează la Spitalul Central Baoding nr. 2 din orașul Zhuozhou, în provincia Hebei din nordul Chinei, miercuri, 21 decembrie 2022.
Pacienții se recuperează la Spitalul Central Baoding nr. 2 din orașul Zhuozhou, în provincia Hebei din nordul Chinei, miercuri, 21 decembrie 2022.

Situația neclară a pandemiei din China a fost semnalată și deplânsă de președintele Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebfreyesus, într-un discurs de bilanț despre anul 2022 în sănătate.

Șeful OMS a spus că organizația dorește să ajute China să stăvilească actualul curs ascendent al pandemiei și să-și consolideze sistemul medical în fața acestei amenințări, dar pentru asta are nevoie de date corecte despre ce se întâmplă pe teren.

Mai devreme, săptămâna această, alt oficial OMS a spus că noul val de îmbolnăviri din China face prematură proclamarea sfârșitului pandemiei la scară globală. Experții spun că țara cea mai populată din lume ar putea înregistra în 2023 un milion de decese.

China acceptă vaccin anti-COVID din Germania, pentru expatriați

Ca și OMS, unele guverne occidentale se declară îngrijorate de evoluția pandemiei în China.

Germania a trimis un prim lot de vaccinuri BioNTech COVID-19 în China pentru a fi administrat inițial germanilor expatriați, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului german – acesta fiind primul vaccin străin împotriva coronavirusului livrat în țara asiatică.

Nu au fost făcute publice detalii cu privire la momentul și dimensiunea livrării, dar purtătorul de cuvânt german a spus că Berlinul face eforturi pentru ca străinii, alții decât cetățenii germani, să aibă acces la vaccin dacă doresc.

China s-a declarat în principiu de acord ca germanii aflați pe teritoriul ei să primească vaccin „de acasă” în urma unui acord în timpul vizitei cancelarului Olaf Scholz la Beijing luna trecută. Reuters notează că liderul german a făcut presiuni ca Beijingul să permită ca vaccinul să fie disponibil gratuit și pentru cetățenii chinezi.

În prezent, în China sunt aproximativ 20.000 de cetățeni germani.

Acordul dintre Berlin și Beijing prevede că în schimb, cetățenii chinezi din Germania pot fi vaccinați cu SinoVac din China.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG