Linkuri accesibilitate

„Muncim ca să călătorim”


Atractivitatea paşaportului biometric moldovenesc a crescut „ca pe drojdii” în ultimii ani

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:30 0:00
Link direct


Un clasament internaţional realizat de compania elveţiană Henley&Partners constată că atractivitatea paşaportului biometric bordo, eliberat de autorităţile moldovene, a crescut „ca pe drojdii” în ultimii ani. Saltul cel mai impresionant, bineînţeles, a fost înregistrat în 2014, când Republica Moldova a obţinut un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Atunci, ţara a reuşit să se plaseze pe locul 59. Astăzi, la patru ani distanţă, paşaportul de Moldova este pe locul 48, trecând de ecuatorul topului.

În ultimii an a crescut nu doar numărul cetăţenilor care călătoresc, dar şi al celor care ţin un blog de călătorie. În urmă cu aproape patru ani, Svetlana Matvievici a pus pe picioare blogul Orheianca.eu. La început şi-a propus să descopere Moldova, iar cu timpul a trecut de hotarele ţării. Astăzi consemnează fiecare ieşire în afară. Una din ultimele postări este dedicată călătoriei în ţara vecină, România. Împreună cu fiica sa de doar şase ani a parcurs cu maşina peste două mii de km. De altfel, Svetlana este încântată că fiica ei nu va mai trebui să stea în cozi interminabile pe la ambasade după vize:

„Datorită paşaportului biometric o pot lua cu mine absolut fără nicio problemă. Copiii din ziua de azi gândesc mult mai liber decât noi la vârsta lor, când nu ieşeam din ţară. Acum copilul meu zâmbeşte la vameşi, scoate singură paşaportul. Ea nu simte că hotarele sunt separate. Pentru ea tot globul este ca o ţară mare şi are alte viziuni asupra călătoriilor. Chiar să ştiţi că mă întreabă foarte des când şi unde mai plecăm. Deja am o responsabilitate faţă de ea ca să descopere lumea. Asta facem: muncim ca să călătorim.”

Datele Poliţiei de Frotnieră, arată că din 2014, când paşapoartele obişnuite au fost înlocuite cu cele biometrice, peste un milion de cetăţeni au făcut uz de acestea. Svetlana se arată convinsă că în ultimii ani a crescut nu doar greutatea albumelor cu fotografii, dar şi bagajul de impresii al miilor de oameni care au călătorit peste hotare:

„Chiar recent o mătuşă de-a mea a fost pentru prima oară la copiii ei în Italia şi s-a întors încântată de acolo. A fost primul ei zbor cu avionul, a fost prima ei călătorie. Ea are aproape 70 de ani. Ea şi-a făcut acest paşaport acum, la insistența copiilor, la insistența nepoților. Vă daţi seama că ea s-a întors alt om de acolo. Avem oportunitatea de a lua bilete ieftine atât de la Iaşi, cât şi de la Bucureşti. Nu există o problemă în acte sau legate de mijloacele de transport. Problema de ce oamenii nu călătoresc este că nu îşi doresc acest lucru.”

Ziarista Lia Ciutac are si ea un blog de călătorie care-i poartă numele. Chiar în această săptămână este plecată în Olanda. Spune că în ultimii ani numărul vizitatorilor pe blogul s-a dublat, iar postările despre călătorii se bucură de popularitate:

„Mai mult ca atât, am observat că foarte mulţi prieteni din lista mea de reţele de socializare, călătoresc foarte mult. Aş putea presupune că datorită pașaportului nostru moldovenesc care a deschis mai multe frontiere, ei se simt mult mai comod să călătorească cu paşaportul nostru, însă să nu uităm că paşaportul nostru are numite condiţii care trebuie respectate. Dacă pleci peste hotare cu paşaportul nostru biometric trebuie să prezinţi un bilet de călătorie, trebuie să prezinţi o anumite sumă de bani vameşilor, care demonstrează că ai bani pentru trai, hrană sau vizitarea punctelor turistice.”

În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a publicat un raport despre cum îşi îndeplinesc obligaţiile asumate ţările din vecinătatea Uniunii Europene care beneficiază de regim liberalizat de vize, inclusiv Republica Moldova. Într-un interviu pentru postul nostru de radio, Comisarul european pentru afaceri interne Dmitris Avramopoulos a fost întrebat dacă cetăţenii moldoveni şi ucraineni ar trebui să fie îngrijoraţi că liberalizarea vizelor ar putea fi stopată pentru ei. „Cetăţenii acestor ţări – a spus Domnia Sa – ar trebui întrebaţi dacă doresc cu adevărat să apere aceste privilegii şi acest drept. Depinde de ei”.

Expertul IDIS „Viitorul” Rosian Vasiloi face parte din tabăra celor care cred că pentru moment nu există un risc major pentru ca cetăţenii moldoveni să fie lipsiţi de dreptul de a călători liber în Uniunea Europeană, însă crede că îngrijorările UE nu ar trebui ignorate:

„Comisia Europeană ne indică expres să fie sensibilizată opinia publică cu privire la dreptul cetăţeanului de a călători în spaţiul Uniunii Europene, dar şi anumite responsabilităţi. Să fie făcute anumite campanii de informare. Dacă vă aduceţi aminte, în perioada anilor 2013-2014 se făceau asemenea campanii, ceea ce acum nu se face. Autorităţile neglijează esenţa acestor rapoarte şi nu au o comunicare eficientă cu proprii cetăţeni. De aici şi reies aceste mesaje care sunt răspândite în mass media despre o posibilă retragere a acestui drept de călătorie. Este cert că raportul expres acest lucru nu prevede, însă asta nu ar trebui să ne liniștească, deoarece Comisia Europeană va fi cu ochii pe noi.”

Guvernanţii care se laudă că au oferit cetăţenilor un regim liberalizat de vize ar trebui s-o facă cu jumătate de gură, crede Rosian Vasiloi. Şi asta pentru că multe persoane în continuare trebuie să-şi dea întreaga pensie pentru un bilet până la Verona sau nici dacă-ar aduna un an din salariul de cinci mii de lei nu şi-ar permite o călătorie la Paris.

Previous Next

XS
SM
MD
LG