Statele Unite și Rusia vor avea probabil discuții bilaterale pe tema propunerilor de securitate ale Moscovei luna viitoare. Vom decide o întâlnire împreună cu Rusia și credem că aceasta va avea loc în ianuarie”, a declarat secretarul adjunct Karen Donfried într-un briefing cu presa de marți.
Kremlinul a intensificat retorica belicoasă sa spunând că este pregătit să ia măsuri militare dacă Occidentul va lansa acțiuni considerate de Moscova „neprietenoase” în legătură cu Ucraina.
Donfried a spus că NATO va avea o întâlnire pentru a discuta despre eventuala invitare a Rusiei la discuții cu privire la propunerile sale. Între timp, Karen Donfried a spus că și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)analizeaza cum dorește să implice Rusia în încercarea Occidentului de a domoli retorica belicoasa a Kremlinului.
„Cred că vom vedea anumite mișcări pe aceste canale în luna ianuarie”, a spus înaltul official al Departamentului de Stat.
Rusia a publicat pe 17 decembrie noile sale cerințe de securitate pe care le solicită din partea Occidentului, care i-ar oferi Moscovei o” sferă de influență” în țările învecinate, și ar anula multe dintre progresele pe care NATO le-a făcut în Europa de Est și în fosta Uniune Sovietică începând cu anii 1990. Moscova a cerut garanții că Alianța Nord Atlantica nu va primi niciodata între membri ei Ucraina și Georgia, țări care și-au exprimat dorința clară de aderare la NATO . Majoritatea analiștilor spun că Ucraina este la cel puțin un deceniu distanță de a se alătura NATO.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți la o întrevedere cu ambasadorii că speră să obțină o „planificare” cât mai clară pentru aderarea Ucrainei la NATO.
Karen Donfriend a spus că unele dintre cereri sunt inacceptabile și că Rusia știe acest lucru, dar a adăugat că altele merită discuții, dar nu a dat mai multe detalii.
Cererile rusești de securitate vin în momentul în care Kremlinul a masat proximativ 100.000 de soldați pregătiți pentru luptă în apropierea graniței cu Ucraina, ceea ce Statele Unite au spus că ar putea fi un preludiu pentru o invazie care ar putea sa aiba loc chiar luna viitoare. Donfriend a cerut Rusiei să-și retragă trupele, spunând că discuțiile pot avea succes doar într-o atmosferă de detensionare.
Marți, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reiterat sprijinul alianței pentru Ucraina, spunând că sprijină „dreptul Kievului de a-și alege propria cale”.
Adresându-se preocupărilor în rândul flancului estic al alianței militare, Donfried a spus că NATO se va consulta cu toți cei 30 de membri pe măsură ce se angajează în discuții cu Rusia.
Vorbind tot astazi președintele rus Vladimir Putin a spus că speră să aibă discuții constructive cu Washington-ul și Bruxelles-ul privind garanțiile de securitate ale Moscovei și a spus că există semne că Occidentul este gata să colaboreze în această problemă. Într-o întâlnire cu oficiali ai Ministerului rus al Apărării, Putin a adoptat un ton mult mai dur, spunând că, dacă Occidentul își va menține „poziția în mod evident agresivă”, Rusia va lua „măsuri de răspuns militare-tehnice corespunzătoare”și „va reacționa dur la măsurile neprietenoase”, a spus Putin, adăugând că dorește să sublinieze că „Rusia are tot dreptul să facă acest lucru”.
Karen Donfried a spus că orice agresiune rusă împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu sancțiuni dure din partea Occidentului.
„Am spus clar că vom răspunde cu măsuri economice puternice pe care nu le-am luat în considerare în trecut și care ar provoca costuri semnificative economiei și sistemului financiar rus”, a spus ea.