Linkuri accesibilitate

Luna viitoare ar putea avea loc negocieri SUA-Rusia pe teme de securitate


Joseph Biden, Vladimir Putin (colaj)
Joseph Biden, Vladimir Putin (colaj)

Statele Unite și Rusia vor avea probabil discuții bilaterale pe tema propunerilor de securitate ale Moscovei luna viitoare. Vom decide o întâlnire împreună cu Rusia și credem că aceasta va avea loc în ianuarie”, a declarat secretarul adjunct Karen Donfried într-un briefing cu presa de marți.

Kremlinul a intensificat retorica belicoasă sa spunând că este pregătit să ia măsuri militare dacă Occidentul va lansa acțiuni considerate de Moscova „neprietenoase” în legătură cu Ucraina.

Donfried a spus că NATO va avea o întâlnire pentru a discuta despre eventuala invitare a Rusiei la discuții cu privire la propunerile sale. Între timp, Karen Donfried a spus că și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)analizeaza cum dorește să implice Rusia în încercarea Occidentului de a domoli retorica belicoasa a Kremlinului.

Cred că vom vedea anumite mișcări pe aceste canale în luna ianuarie”, a spus înaltul official al Departamentului de Stat.

Rusia a publicat pe 17 decembrie noile sale cerințe de securitate pe care le solicită din partea Occidentului, care i-ar oferi Moscovei o” sferă de influență” în țările învecinate, și ar anula multe dintre progresele pe care NATO le-a făcut în Europa de Est și în fosta Uniune Sovietică începând cu anii 1990. Moscova a cerut garanții că Alianța Nord Atlantica nu va primi niciodata între membri ei Ucraina și Georgia, țări care și-au exprimat dorința clară de aderare la NATO . Majoritatea analiștilor spun că Ucraina este la cel puțin un deceniu distanță de a se alătura NATO.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți la o întrevedere cu ambasadorii că speră să obțină o „planificare” cât mai clară pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Karen Donfriend a spus că unele dintre cereri sunt inacceptabile și că Rusia știe acest lucru, dar a adăugat că altele merită discuții, dar nu a dat mai multe detalii.

Cererile rusești de securitate vin în momentul în care Kremlinul a masat proximativ 100.000 de soldați pregătiți pentru luptă în apropierea graniței cu Ucraina, ceea ce Statele Unite au spus că ar putea fi un preludiu pentru o invazie care ar putea sa aiba loc chiar luna viitoare. Donfriend a cerut Rusiei să-și retragă trupele, spunând că discuțiile pot avea succes doar într-o atmosferă de detensionare.

Marți, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reiterat sprijinul alianței pentru Ucraina, spunând că sprijină „dreptul Kievului de a-și alege propria cale”.

Adresându-se preocupărilor în rândul flancului estic al alianței militare, Donfried a spus că NATO se va consulta cu toți cei 30 de membri pe măsură ce se angajează în discuții cu Rusia.

Vorbind tot astazi președintele rus Vladimir Putin a spus că speră să aibă discuții constructive cu Washington-ul și Bruxelles-ul privind garanțiile de securitate ale Moscovei și a spus că există semne că Occidentul este gata să colaboreze în această problemă. Într-o întâlnire cu oficiali ai Ministerului rus al Apărării, Putin a adoptat un ton mult mai dur, spunând că, dacă Occidentul își va menține „poziția în mod evident agresivă”, Rusia va lua „măsuri de răspuns militare-tehnice corespunzătoare”și „va reacționa dur la măsurile neprietenoase”, a spus Putin, adăugând că dorește să sublinieze că „Rusia are tot dreptul să facă acest lucru”.

Karen Donfried a spus că orice agresiune rusă împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu sancțiuni dure din partea Occidentului.

„Am spus clar că vom răspunde cu măsuri economice puternice pe care nu le-am luat în considerare în trecut și care ar provoca costuri semnificative economiei și sistemului financiar rus”, a spus ea.

XS
SM
MD
LG