Rușii au menținut presiunea asupra orașului Bahmut, punctul central al ofensivei Moscovei în est. Armata rusă vizează de asemenea, din ce în ce mai mult, Avdiivka, un alt oraș din Donețk.
Forțele ucrainene au respins peste 60 de atacuri rusești în Bahmut și în împrejurimi, afirmă Statul Major General al armatei ucrainene în buletinul său zilnic, în timp ce forțele invadatoare au continuat să bombardeze fără discriminare atât obiective militare, cât și de infrastructură, provocând pagube și victime în rândul civililor.
Doi civili au fost uciși în ultimele 24 de ore - unul în regiunea Harkov, în urma exploziei unui dispozitiv neidentificat, și unul ca urmare a bombardamentelor rusești în regiunea Donețk, au declarat oficialii la 27 martie.
„Probabilitatea unor atacuri aeriene și cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată, deoarece inamicul folosește tactici de teroare”, a declarat Statul Major General, adăugând că atacurile rusești au vizat în principal Avdiivka, Liman, Kupiansk și Mariinka.
Situație stabilă?
Cel mai înalt comandant militar ucrainean, Valeri Zalujni, a declarat săptămâna trecută că situația din Bahmut și din împrejurimi, unde mercenarii ruși din grupul privat Wagner conduceau asaltul asupra orașului, s-a „stabilizat” pe fondul pierderilor grele suferite de forțele Moscovei.
Cu toate acestea, oficialii militari ucraineni spun că forțele rusești par să se concentreze asupra Advdiivka, la mai puțin de 100 de kilometri sud-vest de Bahmut, unde bombardamentele rusești neîncetate au oprit toate serviciile publice, iar lucrătorii municipali au fost evacuați din oraș, unde au mai rămas doar aproximativ două mii de civili din populația de circa 30 de mii de locuitori de dinainte de război.
Avdiivka se află la doar aproximativ 20 de kilometri nord-est de Donețk, oraș care se află sub ocupația forțelor susținute de Rusia din 2014.
Vitali Barabaș, șeful administrației militare a orașului, a declarat pe Telegram la 26 martie că bombardamentele intense ale Rusiei au transformat Avdiivka într-un peisaj din filmele postapocaliptice.
În mijlocul luptelor, președintele Volodimir Zelenski a avut pe 26 martie o întâlnire cu cei mai importanți oficiali militari și de informații din Ucraina pentru a discuta despre situația de pe linia frontului și despre modalitățile de consolidare a apărării Ucrainei, a declarat președinția.
„În mod constant, invariabil, suntem extrem de atenți la situația de pe linia frontului”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn din 26 martie.
Ultimele lupte au loc pe fondul reacțiilor internaționale legate de anunțul președintelui rus Vladimir Putin, care a anunțat că a ajuns la un acord pentru amplasarea de arme nucleare tactice în Belarus, un aliat apropiat care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.
Putin a comparat demersul său cu politica Washingtonului de amplasare a unor astfel de arme pe teritoriul aliaților NATO și a susținut că nu încalcă termenii Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), vechi de zeci de ani.
Kievul a condamnat planul, a cerut o sesiune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU și a îndemnat comunitatea internațională să „ia măsuri decisive” pentru a preveni posibila utilizare de către Moscova a armelor nucleare.
Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksi Danilov, a declarat că Belarusul post-sovietic a devenit „ostatic” al Moscovei, permițând amplasarea de arme nucleare pe teritoriul său.
Oficialii NATO au criticat retorica nucleară a lui Putin spunând că este „periculoasă și iresponsabilă”.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris pe Twitter: „Belarusul care găzduiește arme nucleare rusești ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene. Belarus încă mai poate opri acest lucru, este alegerea autorităților de la Minsk. UE este pregătită să răspundă cu sancțiuni suplimentare.”
În ciuda comentariilor lui Putin, Casa Albă susține că nu are niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare. Aceasta a spus, totuși, că „referirea Rusiei la distribuirea armamentului nuclear NATO este total înșelătoare. Aliații NATO acționează cu respectarea deplină a angajamentelor lor internaționale”, inclusiv a Tratatului de neproliferare nucleară.