Trupele ucrainene au respins 22 de atacuri rusești în est, a anunțat Statul Major General în buletinul său zilnic. Intensitatea ofensivei Moscovei în orașul Bakhmut din Donețk și în jurul acestuia pare să fi scăzut, potrivit ministrului adjunct al apărării Hanna Maliar.
Armata rusă a încercat să ia cu asalt, fără succes zonele Kupiansk și Masiutivka din regiunea Harkov și, localitatea Novoselivske din regiunea Luhansk.
Maliar susține că în Bahmut, care a fost epicentrul luptelor din est timp de luni de zile, trupele rusești nu au efectuat operațiuni de infanterie, aparent regrupându-și forțele, dar au continuat bombardamentele și atacurile aeriene asupra pozițiilor ucrainene.
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, care a condus ofensiva asupra Bahmutului, a anunțat săptămâna trecută că își retrage mercenarii din oraș și îl lasă sub controlul forțelor regulate rusești.
Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat că mercenarii Wagner au părăsit suburbiile din Bahmut, fără a părăsit însă orașul.
Prigojin pretinde că Bahmutul a fost cucerit de mercenarii săi, dar afirmația sa a fost contrazisă de armata ucraineană, care susține că a reușit să ocupe poziții la nord și la sud de orașul devastat.
Noi atacuri cu dronele în Rusia
La începutul zilei de 31 mai, guvernatorul regiunii ruse Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a declarat că un presupus atac cu drone a provocat un incendiu la o rafinărie de petrol. Atacul a declanșat un incendiu la una dintre unitățile de distilare ale rafinăriei Afip, a declarat Kondratiev, adăugând că nu au existat victime și că incendiul a fost stins.
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat în seara zilei de 30 mai că o persoană a fost ucisă și șase au fost rănite după ce un adăpost temporar pentru civili a fost bombardat. Guvernatorul Viaceslav Gladkov a dat vina pe forțele ucrainene pentru tirul de artilerie care a lovit adăpostul, unde, spunea el, erau adăpostite persoane strămutate, inclusiv civili în vârstă și copii.
Autoritățile ucrainene nu au comentat aceste afirmații.
Autoritățile instalate de Moscova în regiunea ucraineană Luhansk, ocupată aproape în totalitate de Rusia, au declarat pe 31 mai că cinci persoane au fost ucise și 19 rănite de bombardamentele ucrainene care au lovit o fermă de păsări din satul Karpati. Informația nu a putut fi confirmată din surse independente, iar oficialii de la Kiev nu au reacționat deocamdată la aceste acuzații.
Pe 30 mai, Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone asupra Kievului - al patrulea atac în trei zile - ucigând cel puțin o persoană și rănind alte câteva, dar autoritățile ucrainene au declarat că majoritatea dronelor au fost doborâte de apărarea antiaeriană a capitalei Ucrainei, în timp ce Moscova a fost supusă unui atac neașteptat cu drone care a avariat mai multe clădiri. Susținută de echipamentele sofisticate furnizate de Occident, apărarea aeriană ucraineană a reușit să contracareze atacurile aeriene rusești - atât dronele, cât și rachetele de avion.
Rusia a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra Ucrainei, vizând instalații militare și provizii cu valuri de atacuri de mai multe ori pe săptămână. În aceeași zi în care Rusia a lansat atacul intens cu drone asupra Kievului, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că opt drone au fost doborâte sau blocate deasupra capitalei ruse în ceea ce a spus că a fost un „atac terorist” al „regimului de la Kiev”. Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că nimeni nu a fost rănit.
Președintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la atac, a precizat Kremlinul. Putin a fost citat ulterior spunând că Ucraina a căutat să-i sperie pe ruși. Ucrainenii au negat orice implicare în atac.
La Washington, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reluat punctul de vedere că SUA nu sprijină atacurile în interiorul Rusiei.
Uniunea Europeană a condamnat atacurile asupra Kievului, purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, afirmând că astfel de acțiuni „terorizează fără discernământ” civilii ucraineni.