Linkuri accesibilitate

Luptele fac prăpăd în estul Ucrainei, în timp ce Zelenski promite să elimine corupția


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Luprtele continuă în vest, în vreme ce președintele Volodimir Zelenski s-a angajat să eradicheze corupția din administrația ucraineană, pe fondul unui scandal de corupție de mare amploare.

Statul Major General al armatei ucrainene anunță, în informarea din 24 ianuarie, că a respins atacurile armatei ruse în 11 zone din regiunile Donețk și Luhansk, focul inamicului fiind concentrat în principal pe axele Bahmut și Avdiivka, unde au loc lupte grele de luni de zile.

De asemenea, armata rusă continuă să bombardeze pozițiile ucrainene din Zaporojie, Herson și Liman, a precizat Statul Major General.

Liniile frontului au rămas în mare parte neschimbate în ultimele două luni, în ciuda pierderilor grele de ambele părți și a bombardamentelor rusești neîncetate.

„Bombardamentele și atacurile inamice se desfășoară non-stop”, a spus Zelenski în mesajul său video nocturn din 23 ianuarie. „Dar bătălia pentru Donbas continuă. Și bătălia pentru sud continuă. Am văzut cum și-a concentrat Rusia forțele și știm cem răspuns trebuie să dăm", a mai spus Zelenski.

Schimbări de personal și acuzații de corupție

Adjunctul șefului administrației prezidențiale, Kirilo Timoșenko, a anunțat pe 24 ianuarie că i-a prezentat demisia lui Zelenski. „Îi mulțumesc președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încrederea acordată și pentru oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare clipă", a scris Timoșenko pe rețeaua Telegram, adăugând: „Mulțumesc forțelor armate pentru că ne-au salvat și ne apără țara”.

Nu se știe, deocamdată, de ce a demisionat Timoșenko. Plecarea sa a avut loc chiar când Zelenski anunța că va face schimbări de personal la toate nivelurile în urma celor mai importante acuzații de corupție de la invazia Rusiei.

„Există deja decizii de schimbări de personal - unele vor fi făcute astăzi, altele mâine - printre funcționarii de la diferite niveluri din ministere și alte structuri ale guvernului central, precum și din regiuni și din cadrul forțelor de ordine", a declarat Zelenski în discursul său nocturn fără a spune ce oficiali vor fi înlocuiți.

La 22 ianuarie, ministrul adjunct al infrastructurii a fost reținut de autoritățile anti-corupție fiind bănuit că a primit o mită de 400.000 de dolari pentru importul de generatoare în septembrie, acuzație pe care o neagă.

Pe de altă parte, Ministerul ucrainean al Apărării a fost acuzat de un ziar de investigații că a plătit prea mult furnizorilor pentru hrana trupelor. Furnizorul a declarat că de vină a fost o greșeală tehnică și că nu au fost cheltuiți bani în plus.

Indecizie pe tema tancurilor Leopard

Scandalul vine în contextul în care aliații europeni nu s-au pus de acord în legătură cu trimiterea tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, armament de care Kievul spune că are nevoie pentru a străpunge liniile rusești și pentru a recuceri teritoriul.

Inițial, Germania s-a arătat reticentă atât în ceea ce privește furnizarea directă a acestor tancuri către Kiev, cât și în a permite țărilor terțe care au tancuri Leopard să le trimită Ucrainei.

Berlinul a fost supus unor presiuni intense din partea Ucrainei și a mai multor aliați din NATO pentru a-și schimba poziția și a permite exportul de tancuri Leopard.

Polonia a declarat la 23 ianuarie că ar putea livra tancuri Leopard 2 Ucrainei, ca parte a unei coaliții de țări, chiar și fără ca Berlinul să aprobe re-exportarea tancurilor.

La 22 ianuarie, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Berlinul nu se va opune dacă Polonia va cere permisiunea de re-export, în timp ce la 23 ianuarie, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul tancurilor.

„Din câte am înțeles, Germania nu va interzice exportul acestor arme dacă orice țară din UE care le are dorește să facă acest lucru”, a declarat el după ce miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit la Bruxelles și au aprobat un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că acordul Berlinului are o „importanță secundară”, deoarece Varșovia este mai interesată de crearea unui consens pe această temă. „Vom cere o astfel de permisiune, dar aceasta este o chestiune de importanță secundară. Chiar dacă nu am obține această aprobare... vom transfera în continuare tancurile noastre împreună cu altele în Ucraina”, a declarat Morawiecki reporterilor. „Condiția pentru noi în acest moment este să construim cel puțin o mică coaliție de țări”.

Pe 23 ianuarie, grupul german din industria de apărare Rheinmetall a declarat că ar putea livra 139 de tancuri de luptă Leopard Ucrainei, dacă va fi necesar. Rheinmetall a spus că ar putea livra 29 de tancuri Leopard 2A4 până în aprilie sau mai și alte 22 de tancuri de același model în jurul sfârșitului anului sau la începutul anului 2024. De asemenea, ar putea furniza 88 de tancuri Leopard 1 mai vechi, a declarat un purtător de cuvânt al Rheinmetall, fără a oferi un termen de livrare.

XS
SM
MD
LG