Linkuri accesibilitate

Luptele grele continuă la Severodonețk, unde ucrainenii controlează încă zona industrială


O clădirebombardată la Lisiceansk, localitate în apropiere de Severodonețk, de unde se vede ridicându-se un nor negru de fum și de praf, 9 iunie 2022.

Luptele grele continuă în orașul Severodonețk din regiunea Luhansk, al cărei guvernator spune că forțele guvernamentale controlează încă zona industrială și o uzină chimică din estul localității, unde sute de civili se adăpostesc din cauza bombardamentelor neîncetate ale armatei ruse, relatează Reuters.

Un grup de separatiști sprijiniți de Rusia a pretins sâmbătă că la uzina de azot se află și între 300-400 de luptători ucraineni.

Ceva mai devreme, guvernatorul Serhi Gaidai a admis că rușii controlează acum cea mai mare parte a acestui orășel din regiunea Luhansk, și a făcut cunoscut că bombardamentele rusești asupra a uzinei chimice au declanșat un incendiu, după ce o conductă de petrol a fost spartă. Nu se știe dacă focul mai ardea sau nu duminică. Presa rusească a relatat că în provincia învecinată spre vest Donețk a putut fi văzut un nor imens de fum după o explozie în orașul Avdiivka, unde se află o altă uzină chimică.

Severodonețk a devenit epicentrul bătăliei din estul Ucrainei pentru controlul regiunii industrializate Donbas, alcătuită din provinciile Luhansk și Donețk. Luptele grele din ultimele săptămâni au pulverizat părți ale orașului, care a fost scena unora din cele mai sângeroase confruntări între armata ucraineană și forțele ocupante de la începerea invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie.

După ce a fost forțată să renunțe la obiectivele inițiale ale campaniei sale, între care și retragerea trupelor care amenințau Kievul, Moscova s-a concentrat pe extinderea controlului în Donbas, unde separatiștii dețin o fâșie de teritoriu din 2014.

Președintele rus Vladimir Putin numește invazia din Ucraina o „operațiune specială” de dezarmare și „denazificare” a acestei țări. Kievul și aliații săi spun că e vorba de un război de agresiune neprovocat pentru cucerirea de teritorii.

„Informația privind blocada de la uzina de Azot e o minciună, forțele noastre controlează zona industrială, și distrug armata rusă din oraș”, a declarat guvernatorul Gaidai într-un mesaj postat pe Telegram.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG