Linkuri accesibilitate

Măsuri antiepidemice noi în Bulgaria


Pe o stradă la Sofia, 20 martie 2020
Pe o stradă la Sofia, 20 martie 2020

În Bulgaria, numărul bolnavilor de Covid-19 a crescut cu 18 în decurs de 24 de ore, ajungând la 220. Primul ministru Boiko Borisov a anunțat alocarea a echivalentului a 2,3 miliarde euro în sprijinul mediului de afaceri, a pensionarilor și noilor șomeri.

Măsuri antiepidemice noi în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00



La Sofia, a fost constituit un Consiliu cu 16 experți medicali pe lângă guvernul cu sarcina de a formula recomandări și algoritme în privința testării și a tratamentului. La prima sa conferință de presă, coordonatorul Consiliului, prof. Kosta Kostov, a cerut teste rapide aplicate pe scara largă – varianta respinsă până acum de Statul major anticriză. Testarea mai lentă și costisitoare PCR numai a persoanelor cu simptome nu permite stabilirea situației reale care va putea fi mult mai gravă, a declarat prof. Kostov.

Este foarte complicată situația în cartierele de romi, unde izolare socială practic nu există...

Mai optimist a fost șeful Statului major anticriză, directorul Spitalului militar central, generalul Mutafciiski. El a anunțat că numărul laboratoarelor care vor face teste PCR, considerate mai sigure decât cele rapide, se va dubla și va cuprinde, practic, toate orașele mari. La Sofia, Plevna, Plovdiv și Varna teste vor efectua și câteva spitale private. În Bulgaria funcționează 130 de astfel de spitale finanțate și de Casa națională de sănătate. Asociația acestora a anunțat că vor fi deschise câteva zeci de secții noi pentru bolnavi de Covid-19.

La o populație rămasă în țară de 5-6 milioane de locuitori peste 10 000 sunt cei puși sub carantina la domiciliu. În pofidă amenzilor mari și a sentințelor până la 5 ani închisoare, carantina nu se respectă de mulți. Procuratura a inițiat peste 120 de dosare. Este foarte complicată situația în cartierele de romi, unde izolare socială practic nu există. Primarul satului Bukovlîk din apropierea Plevnei a declarat că 200 de romi au revenit în ultimele zile din Europa Occidentală, iar autoritățile sanitare nu au făcut nimic pentru a asigura respectarea carantinei.


Ministerul de interne a anunțat că începe urmărirea datelor din telefoanele mobile în scopul de a controla persoanele carantinate. Premierul a anunțat miercuri, 25 martie, că „sute de mii de imigranți bulgari au revenit în țara de la începutul epidemiei”. Cifra este de peste 10 ori mai mare de cea a persoanelor carantinate.

XS
SM
MD
LG