Linkuri accesibilitate

Macedonia de Nord susține compromisul francez pentru a putea adera la UE


În Parlamentul Macedoniei de Nord, la adoptarea deciziei de a susține propunerea Franței

La 16 iulie, după trei zile de dezbateri, legislativul din Macedonia de Nord s-a decis să susțină o propunere franceză de eliminare a veto-ului bulgar în negocierile de aderare la UE pentru această națiune balcanică. Compromisul prevede un efort de modificare a Constituției macedonene pentru a recunoaște minoritatea bulgară, dar lasă alte controverse anterioare să fie rezolvate între Skopje și Sofia. Se pare că lasă la latitudinea Bulgariei recunoașterea limbii macedonene.

Această decizie a fost adoptată cu 68 de voturi în Adunarea Națională, care are 120 de locuri, după ce legislatorii opoziției au ieșit din sală după săptămâni de acuzații din partea unora că acordul reprezintă o trădare culturală națională. La doar patru ani după ce macedonenii au fost de acord cu o schimbare de nume pentru a liniști vecinul grec și la doi ani după ce Bulgaria și-a invocat dreptul de veto în negocierile cu UE, compromisul ar putea duce la progrese rapide în vederea lansării negocierilor într-un cadru oficial pentru aderarea Macedoniei la blocul comunitar.

În ultimii doi ani, Sofia s-a opus prin veto unui cadru pentru aderarea Macedoniei, dar a aprobat acordul francez. Mii de macedoneni au protestat la Skopje în această săptămână, iar poliția a fost desfășurată pentru a proteja parlamentul de protestatari în primele două zile de dezbateri.

În timpul ultimei zile de dezbatere și de adoptare, aproximativ 100 de protestatari se aflau în fața parlamentului, cerând în mod răspicat respingerea propunerii franceze.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG