Linkuri accesibilitate

Macron câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale franceze


Președintele în exercițiu al Franței, Emmanuel Macron, și contracandidata sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, se vor califica în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 24 aprilie, sugerează rezultatele sondajelor de opinie la ieșirea de la urne, după primul tur de scrutin din 10 aprilie.

Estimările separate făcute de patru case de sondaje arată că Macron a câștigat primul tur cu 28,1 - 29,5% din voturi, în timp ce Le Pen a obținut 23,3 - 24,4%.

Un astfel de rezultat ar face ca, în al doilea tur de scrutin, să se confrunte un liberal cu o viziune globalistă și o naționalistă profund eurosceptică și, până la războiul din Ucraina, admiratoare pe față a președintelui rus Vladimir Putin.

Un președinte francez nu a mai câștigat un al doilea mandat de două decenii.

Cu doar două săptămâni în urmă, sondajele de opinie indicau o victorie ușoară pentru centristul proeuropean Macron. El își îmbunătățise situația datorită acțiunilor diplomatice active în Ucraina, pe fundalul unei puternice redresări economice și unei opoziții fragmentate și slabe.

Dar intrarea sa târzie în campanie, cu un singur miting electoral major pe care până și susținătorii săi l-au considerat dezamăgitor și concentrarea sa pe un plan nepopular de creștere a vârstei de pensionare, însoțit de o creștere abruptă a inflației, i-au afectat ratingul, scrie Reuters.

În schimb, lidera de extremă dreapta anti-imigrație și eurosceptică, Marine Le Pen, a avut numeroase turnee prin Franța și întâlniri electorale la care susținătorii ei au scandat: „Vom câștiga! Vom câștiga!”. Strategia lui Le Pen a fost să se concentreze timp de luni de zile pe problemele legate de costul vieții.

XS
SM
MD
LG