Linkuri accesibilitate

Macron: „Rusia este sub presiune!”


Președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron (colaj RFE/RL).

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că o pace negociată între Rusia și Ucraina rămâne un obiectiv, și a cerut comunității internaționale să nu se lase „șantajată” de amenințările Moscovei cu o posibilă utilizare a armelor nucleare.

„Sarcina noastră este să ne menținem linia, adică să ajutăm Ucraina, cum o facem [deja], să-și apere teritoriul și să nu atacăm vreodată Rusia”, a declarat Macron într-un interviu pentru postul de televiziune francez BFM, difuzat joi.

„Rusia este foarte clar sub presiune”, dar „nu voi lua parte la nici o escaladare a conflictului”, a mai declarat președintele francez, citat de AFP.

Miercuri, Macron a criticat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a decreta mobilizare parțială pentru războiul din Ucraina, afirmând că este „o greșeală, care va izola și mai mult” Rusia.

Putin a avertizat cu aceeași ocazie că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” pentru a apăra teritoriile rusești, lasând de înțeles că ar putea recurge și la arme nucleare tactice.

În baza decretului de mobilizare generală, aproape 300.000 de rezerviști, cu „experință de luptă” – potrivit ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu – ar putea fi chemați sub arme.

Tot la începutul săptămânii, regiunile separatiste din estul Ucrainei precum și cele controlate parțial de armata rusă, Herson și Zaporojie, au anunțat că vor organiza așa-zise referendumuri pentru alipirea la Federația rusă.

Comunitatea internațională a reacționat imediat, avertizând că referendumurile ilegale nu vor fi recunoscute, cum nu a fost recunoscut nici cel din peninsula ucraineană Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG