Linkuri accesibilitate

Macron vizitează Kievul, după discuțiile cu Putin pe tema crizei ucrainene


Președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenskiy, la Paris, 16 aprilie 2021
Președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenskiy, la Paris, 16 aprilie 2021

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit la Kiev marți, 8 februarie, în a doua etapă a turneului său diplomatic menit să detensioneze situația internațională provocată de consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, la o zi după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele Vladimir Putin. Macron va purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul creșterii temerilor că Moscova, care a concentrat peste 100.000 de militari în apropierea graniței ucrainene, s-ar putea pregăti să își invadeze vecinul din Vest.

Pe 7 februarie, Macron a declarat că i-a făcut propuneri de „garanții concrete de securitate” lui Putin, în timpul întâlnirii lor de la Kremlin, și că liderul rus l-a asigurat de „disponibilitatea sa de a se angaja în acest sens și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Liderul francez a declarat că a găsit puncte de convergență cu Putin, adăugând că zilele următoare vor fi cruciale pentru găsirea unei soluții la criză.

La rândul său, Putin a declarat că Moscova „va face totul pentru a găsi compromisuri care să convină tuturor”, adăugând că mai multe propuneri înaintate de Macron ar putea constitui o bază pentru a avansa în criza privind Ucraina.

Cu toate acestea, pe 8 februarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să atenueze așteptările după discuțiile Putin-Macron, afirmând că Rusia și Franța nu au reușit încă să ajungă la un acord privind aplanarea tensiunilor din jurul Ucrainei, deși întâlnirea a oferit o bază pentru continuarea activităților în această direcție.

La Kiev, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat pe 8 februarie că, deși Ucraina așteaptă cu nerăbdare discuțiile cu Macron pe marginea propunerilor lui Putin, Kievul nu-și va încălca propriile „linii roșii” privind soluționarea conflictului din Donbas și nu va face niciun fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei.

Suflul războiului se face simțit la granița dintre România și Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00

XS
SM
MD
LG