Linkuri accesibilitate

Mai mulți candidați la alegerile din 1 noiembrie avertizează liderii instituțiilor europene asupra riscului de fraudare a scrutinului


Cinci candidați și potențiali candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie au trimis o scrisoare comună liderilor instituțiilor europene pentru a avertiza că există un risc de fraudare masivă a scrutinului de către președintele în exercițiu Igor Dodon și aliații săi socialiști.

În scrisoare, Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu cer o monitorizare strânsă a autorităților moldovene din partea Uniunii Europene. Scrisoarea a fost dată publicității cu puțin timp înaintea ședinței de sâmbătă a Comisiei Electorale Centrale, care decide asupra numărului de secții de votare preconizate pentru străinătate și locului deschiderii acestora.

Partidul Socialiștilor a reacționat imediat, difuzând un comunicat în care se spune că „isteria candidaților proeuropeni trădează panica lor în legătură cu faptul că știu că vor pierde alegerile prezidențiale”. Candidații pro-europeni acuză puterea că ar vrea să folosească secțiile de votare din Rusia și pe cele pentru alegătorii din stânga Nistrului pentru a falsifica scrutinul.

XS
SM
MD
LG