Linkuri accesibilitate

Mai multe ONG-uri condamnă tentativele de intimidare a jurnaliștilor de investigație


Imagine generică
Imagine generică

Institutul „Viitorul”, Transparency International – Moldova, Centrul de analiză și prevenire a corupției și câteva organizații de media s-au solidarizat cu Centrul de Investigații Jurnalistice, condamând decizia unui magistrat de a obliga procurorii să pornească dosar penal pentru accesarea datelor personale necesare unei investigații jurnalistice.

Este vorba de presupusa avere nedeclarată a procurorului Igor Popa și a fostei sale soții, cu care ar fi divorțat numai fictiv. Popa este anchetat pentru îmbăgățire ilicită și este suspendat din funcție. Judecătorul Victor Rațoi din Chișinău, sediul Ciocana, a dispus inițierea unui dosar penal împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice, a jurnalistelor de investigație Cornelia Cozonac, Julieta Saviţchi și a activistului Anatol Mătasaru, pentru accesarea și colectarea datelor personale și a altor informații necesare investigației jurnalistice.

Președinta comisiei parlamentare responsabile de mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a spus că a sesizat pe acest caz Consiliul Superior al Magistraturii, întrucât ea crede că magistratul și-a permis „un atac la libertatea presei”.

Decizia este văzută drept „un precedent periculos” și de către Transparency International – Moldova. „Folosirea tendențioasă a legislației privind protecția datelor cu caracter personal împotriva dreptului la informare și libertatea de exprimare pe cazuri de interes public reprezintă un abuz”, se spune în declarația organizației.

XS
SM
MD
LG