Mai multe organizaţii neguvernamentale de la Chişinău solicită convocarea în regim de urgență a formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană pentru a discuta situația legată de combaterea epidemiei de coronavirus. Într-un apel adresat mediatorilor și observatorilor formatului de negocieri, ONG-urile denunţă mai multe abuzuri comise de Tiraspol sub pretextul combaterii virusului. Printre acestea obstrucționarea accesului cetățenilor la serviciile medicale şi instalarea a 18 posturi noi de control în Zona de securitate.
Administraţia de la Tiraspol utilizează starea de urgenţă drept pretext pentru o serie de acţiuni unilaterale care fac dificilă combaterea pandemiei, constată autorii apelului, reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale, între care IDIS Viitorul, Asociaţia pentru Politică Externă şi Promo-LEX. Potrivit lor, autoritatile de la Tiraspol denaturează datele cu privire la contaminarea cu COVID-19 și cu privire la decesele cauzate de infecție. Cetăţenii din regiunea transnsitreană sunt dezinformați precum că Chişinăul ar obstrucționa importul de medicamente în regiune. Autorii apelului dezaprobă îngrădirea liberei circulații prin instalarea a 18 posturi noi de control în raionul Dubăsari care blochează drumurile ce fac legătura dintre localităţile Cocieri şi Corjova şi instalarea ilegală, în lipsa unor coordonări, a sistemelor de monitorizare video pe teritoriul comunei Corjova. Activiştii civici mai invocă împiedicarea accesului cetățenilor la serviciile medicale prin blocarea accesului la medicul de familie și farmacia din Cocieri pentru locuitorii comunei Corjova. E amintită în context şi recenta reținere a doi șoferi de ambulanță în orașul Dubăsari, care ulterior au fost eliberaţi.
Luate la un loc, toate aceste măsuri încalcă drepturile omului și re-tensionează situația în Zona de Securitate, se concluzionează în apel.
L-am întrebat pe unul dintre autorii apelului, expertul Eduard Ţugui de la Institutul „Viitorul”, de ce măcar în această situaţie de criză Tiraspolul nu renunţă la vechile obiceiuri de a promova unilateral acţiuni contradictorii.
„Nimeni nu poate să spună exact ce este în capul liderilor de la Tiraspol, putem doar să bănuim. Principala bănuială este că ei încearcă să-şi acopere gravele probleme economice şi sociale existente şi anterior, dar agravate de pandemie prin a transfera o parte din aceste responsabilităţi Chişinăului. Cel puţin asta înţelegem prin propaganda pe care o fac cu proprii cetăţeni, transferă pe umerii Chişinăului o parte din problemele inexistente. Al doilea aspect – ei continuă tactica tradiţională în care creezi artificial probleme, apoi le soluţionezi şi aştepţi în schimb concesiuni din partea Chişinăului. De această dată gândim că nu este neapărat totul coordonat cu Kremlinul. Am marja asta de bazaconii pe care pot ei să le întreprindă în această perioadă.”
În apelul adresat mediatorilor şi observatorilor formatului 5+2 pentru reglementarea transnistreană, organizaţiile societăţii civile au reluat solicitarea lansată în ajun de Guvern, cea de a convoca în regim de urgență formatul de negocieri 5+2 pentru a discuta situația legată de combaterea epidemiei de coronavirus. Ce s-ar putea schimba la modul practic dacă formatul oficial de negocieri s-ar reuni? Iată răspunsul expertului Eduard Ţugui:
„Evident că ar aduce la masa de negocieri toate acele părţi care sunt în formatul 5+2 şi în primul rând ar trebui să dea socoteală administraţia de la Tiraspol pentru acţiunile sau inacţiunile sale. Cred că partenerii de dezvoltare au încă instrumente care ar putea să determine administraţia de la Tiraspol să renunţe la o parte din bazaconiile pe care le întreprind pe acest timp de pandemie.”
Săptămâna trecută, când a cerut convocarea de urgenţă a formatului de negocieri, vicepremierul pentru reintegrare de la Chişinău, Cristina Lesnic, a denunţat şi ea abuzurile autorităţilor de la Tiraspol. Autoizolarea inventată și impusă de partea transnistreană nu se încadrează în principiul respectării drepturilor omului, a spus Lesnic. Vicepremierul a mai menționat că cel puțin 95 de cadre medicale s-au plâns de la instituirea stării de urgență că le este împiedicat accesul la locul de muncă sau la domiciliu din cauza carantinei obligatorii pe care a impus-o Tiraspol tuturor celor care ajung pe teritoriul regiunii. Lesnic admite că numărul real al cazurilor de infecţie este mult mai mare, iar blocajele impuse artificial pun în pericol viața pacienților.
În replică, aşa numitul minister de externe al autoproclamatei republici nistrene a publicat o declaraţie în care a calificat drept speculative afirmaţiile vicepremierului pentru reintegrare. „Îndemnăm partea moldovenească să pună capăt tuturor formelor de blocaje şi şantaj în adresa Transnistriei şi să revină la un dialog profesionist”, se spune între altele în declaraţie.