Linkuri accesibilitate

Mai multe persoane care intenționau să se alăture separatiștilor din estul Ucrainei au fost reținute în Cehia


Protest în fața ambasadei Rusiei din Praga în legătură cu presupusa implicare a serviciilor secrete rusești în explozia unui depozit de muniții în 2014
Protest în fața ambasadei Rusiei din Praga în legătură cu presupusa implicare a serviciilor secrete rusești în explozia unui depozit de muniții în 2014

Autoritățile cehe au reținut cel puțin cinci persoane suspectate că ar intenționa să călătorească în estul Ucrainei pentru a lupta alături de separatiștii susținuți de Rusia, pe fondul tensiunilor în creștere dintre Praga și Moscova.

Anchetatorii procuraturii cehe îi suspectează pe cei cinci că se pregătesc să adere la un grup militant care se opune Kievului așa numita Republica Populara Donețk care controlează o parte din estul Ucrainei lângă granița rusă, a declarat astăzi procurorul de stat ceh Martin Bily.

Relatări anterioare sugerează că aproximativ 20 de persoane au fost reținute în operațiunea de peste noapte de către o unitate de poliție pentru combaterea terorismului și extremismului.

Martin Bily a spus însă că doar cinci persoane au fost reținute și că nimeni nu a fost pus sub acuzare.

Cazul vine pe fondul tensionării relațiilor dintre Cehia si Rusia, dup ace Cehia a expulzat 18 diplomați de la ambasada Rusiei de la Praga, iar Moscova - 20 de diplomați cehi. Extrădările vin după ce autoritățile cehe au acuzat doi ofițeri ai serviciilor de informații militare ruse, GRU – de implicare directa in explozia unui depozit de muniții din 2014, care a ucis doi cetățeni cehi.

Premierul Andrej Babis a respins eticheta de „terorism de stat” pentru operațiunea rusă împotriva statului său - membru NATO - declanșând o dezbatere națională privind relațiile Cehiei cu Rusia.

Praga a cerut însă aliaților din NATO si din Uniunea Europeană să întreprindă „acțiuni colective de expulzare a unor diplomati rusi, în semn de solidaritate”

Site-ul de știri iDnes.cz a declarat că nu este exclus ca suspecții reținuți noaptea trecută să fi fost în contact cu unii dintre diplomații ruși, acuzați că fac parte din GRU și care au fost vizați în expulzări.

Moscova a respins în mod constant acuzațiile că este implicată activ în conflictul din estul Ucrainei, în ciuda dovezilor contrare, inclusiv a capturilor de trupe rusești în zona de război.

XS
SM
MD
LG