Linkuri accesibilitate

Maia Sandu îl contrazice pe Igor Dodon, spunând că șeful statului nu mai poate dizolva parlamentul


Maia Sandu
Maia Sandu

Lidera PAS, Maia Sandu, spune că anul acesta nu mai pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate, așa cum a sugerat recent președintele Igor Dodon, întrucât Constituția interzice dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni de mandat ale șefului statului. Potrivit lui Maia Sandu, ar putea exista o singură situație în care să fie organizate alegeri anticipate și anume dacă președintele Igor Dodon își va da demisia. Lidera PAS a făcut remarcile duminică seara, într-o postare video pe Facebook.

Pe 8 mai, președintele Igor Dodon a avertizat partidele de opoziție să nu provoace o eventuală criză politică, după ce grupul Pro Moldova a lansat un apel la demiterea actualului guvern. Șeful statului a lăsat să se înțeleagă că dacă executivul va fi demis, iar un altul nu va fi numit în termenul stabilit, atunci ar putea dizolva Parlamentul și va anunța alegeri parlamentare anticipate, la toamnă, concomitent cu cele prezidențiale.

În aceeași postare video, Maia Sandu a repetat că, în ciuda riscurilor politice de imagine, PAS ar putea sprijini schimbarea guvernului, dacă aceasta va îmbunătăți situația cetățenilor. În opinia sa, actualul guvern a eșuat în gestionarea crizei sanitare, iar deciziile sale sunt de natură să aprofundeze criza socială și economică.


„Alegerea este una foarte grea. Sau să lăsăm acest guvern - care nu face ceea ce trebuie să facă pentru oameni, ca să-i ajute să treacă peste această criză - și să ajungem la o sărăcie și mai mare și la un dezastru și mai mare decât avem astăzi. Sau să încercăm să demitem acest guvern și să promovăm un guvern care să facă lucrurile mai bine pentru cetățeni, într-un context politic care nu este deloc simplu”, a spus Maia Sandu.

„Dacă suntem sinceri cu noi, trebuie să încercăm să îmbunătățim situația cetățenilor, indiferent de consecințele politice pentru noi, pe termen mediu și lung, și asta o să încercăm să facem”, a declarat lidera PAS, adăugând: „sperăm să avem sprijinul și înțelegerea dumneavoastră”. Schimbarea însă depinde, în mod evident, și de alți deputați din parlament, a spus Maia Sandu.

Referindu-se la propunerea liderului Pro-Moldova Andrian Candu privind constituirea unui „bloc antiguvernamental” în Parlament, Maia Sandu a spus că nu consideră necesară crearea altor grupuri decât cele care există deja în legislativ.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG