La Chișinău, și-a început azi activitatea parlamentul ales la alegerile anticipate de acum două săptămâni. Într-un lung discurs ținut în ședința de debut a noului legislativ, președinta Maia Sandu le-a spus deputaților că se așteaptă de la ei să înceapă neîntârziat reforma justiției și a procuraturii. Dar ședința s-a încheiat înainte să se fi creat structurile de conducere ale legislativului – un lucru ce s-ar fi așteptat să se întâmple. Asta a nemulțumit opoziția.
Prima ședință a parlamentului de la Chișinău, constituit urmare a alegerilor anticipate câștigate de formațiunea proeuropeană PAS a președintei Maia Sandu, a ținut doar o oră și s-a încheiat fără alegerea structurilor de conducere.
Igor Grosu de la PAS a explicat că formațiunea sa, majoritară în legislativ, vrea să renunțe la practici de până acum prin care majoritatea ar fi nesocotit opoziția și a cerut pauză până joi, tocmai ca să consulte opoziția pe marginea componenței acestor structuri:
„Asta face parte din abordarea pe care noi am promis-o și am propus-o: să intrăm într-o albie a normalității”, a spus el la scurt timp de la întreruperea ședinței, spre protestul vocal al socialiștilor, care se așteptau ca măcar fracțiunile parlamentare să fie constituite azi.
Deputații PAS au părăsit sala imediat după discursul președintei Sandu, iar socialiștii i-au acuzat de încălcarea regulamentului, așa cum se poate vedea din această declarație dintr-o conferință convocată de un fruntaș socialist, Vlad Batrîncea:
„Am asistat la un discurs electoral, dar pentru ce azi ne-am prezentat în această sală dacă nici măcar nu am constituit fracțiunile parlamentului?”
În discursul său din parlament, construit astfel încât să cuprindă toate domeniile considerate a avea nevoie de intervenții urgente, șefa statului s-a referit pe larg la justiție:
- „Din acest moment, declar toleranță zero față de corupție!
- S-a terminat vremea în care legile bune rămâneau doar pe hârtie.
- Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor. Conducătorii compromiși și corupți trebuie înlocuiți cu oameni onești.
- Reforma justiției și cea a procuraturii trebuie să înceapă neîntârziat!”
A urmat cu media:
- “Vreau să văd un consiliu al audiovizualului care n u mai face partizanat politic pe banii cetățenilor.”
După care a trecut la legislația electorală:
- “Oamenii trebuie să poată vota mai ușor, inclusiv prin votul prin corespondență sau electronic.”
Dintre prioritățile guvernului, care conform asigurărilor președintei va fi inaugurat foarte curând, au fost menționate de șefa statului:
Trebuie să găsească soluții pentru a scoate statul din capcanele contractelor păguboase...
„Trebuie să găsească soluții pentru a scoate statul din capcanele contractelor păguboase încheiate anterior, trebuie să scoată întreprinderile de stat din starea de faliment, trebuie să recupereze importante proprietăți ale statului, trebuie să curățe instituțiile, una câte una, de interese corupte.”
În noul Parlament, cum se știe, PAS are o majoritate confortabilă, de 63 de mandate, și este urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 32 și Partidul Șor cu 6 mandate.
Mulți dintre deputații PAS, începând cu Natalia Gavrilița, numele căreia este pomenit cel mai frecvent ca și potențial candidat de premier, se vor regăsi în mod sigur în viitorul executiv, prin urmare vor trebui să fie înlocuiți în parlament de alți membri ai formațiunii.
Consultările pentru constituirea guvernului vor fi începute de președinta Sandu joi, iar votul de învestitură este așteptat deja săptămâna viitoare.