Linkuri accesibilitate

În așteptarea unei decizii a Curții Constituționale cruciale pentru soarta Maiei Sandu și a parlamentului actual


Politicienii așteaptă cu toții decizia Curții Constituționale, dar așteptările le sunt diferite.
Politicienii așteaptă cu toții decizia Curții Constituționale, dar așteptările le sunt diferite.

Curtea Constituțională (CC) tranșează astăzi disputa dintre președinta Maia Sandu și majoritatea parlamentară dominată de socialiști pe marginea desemnării unui nou premier.

Președinta Sandu a desemnat-o repetat la postul de prim-ministră pe Natalia Gavriliță după ce, la prima desemnare, aceasta a obținut 0 voturi în parlament.

Cele două aliate urmăresc declanșarea de alegeri parlamentare anticipate, spunând că numai un parlament nou le poate sprijini agenda combaterii schemelor de corupție, curățării justiției și dezvoltării economice. Pentru a-și atinge obiectivul convocării anticipatelor, au nevoie ca parlamentul actual să respingă de două ori numirea unui premier.

Socialiștii fostului președinte Igor Dodon cred că decretul prezidențial al desemnării repetate a lui Gavriliță este neconstituțional și l-au atacat la CC. Ei mai spun că șefa statului este obligată să o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu, candidata propusă de majoritatea parlamentară creată de socialiști recent împreună cu grupul Pentru Moldova.

Dacă decizia CC îi dă dreptate șefei statului, parlamentul va trebui să examineze din nou candidatura Nataliei Gavriliță la postul de premier. Deputații majorității vor avea de ales între:

  • instalarea unui guvern rival, caz în care își păstrează mandatele pentru o perioadă mai îndelungată și
  • acceptarea anticipatelor, care ar avea loc în lunile mai-iunie, caz în care pentru mulți există riscul să-și piardă mandatele.

Dacă decizia CC le dă dreptate socialiștilor, evoluțiile rămân imprevizibile, fiind posibil un refuz al președintei Sandu de a o nominaliza premier pe Durleșteanu și adâncirea crizei.

Decizia CC va determina traiectoria vieții politice moldovene pentru următoarele luni, în urma unei crize care a arătat deja cine dorește convocarea grabnică de alegeri parlamentare anticipate și cine nu.

V-ar mai putea interesa:

Dacă va ajunge premier, Natalia Gavriliță vrea să-și dea demisia pentru grăbirea anticipatelor

Curtea Constituțională a fluierat prelungiri în meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară

Maia Sandu și cei circa 7 premieri

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG