După aproape un an, președinta Maia Sandu a repus în circulație o propunere legislativă de înlesniri fiscale pentru moldovenii care se hotărăsc să revină în țară. În documentul publicat de președinție, ca și în cel din 17 iunie 2021, tronează la loc de cinste promisiunea că repatriații vor putea aduce câte o mașină de familie, fără taxe. Tamara Grejdeanu reamintește cum se face că președinta este nevoită să repete propunerea după un an, și ce ecouri a stârnit de data asta.
Cu excepția unor prevederi restrictive, cum ar fi cea că beneficiarul de scutire nu-și poate vinde mașina mai devreme de cinci ani după intrarea în țară, proiectul trimis legislativului acum este similar cu cel prezentat anul trecut de președinta Maia Sandu, care își exprima atunci speranța că inițiativa va fi adoptată de noul parlament. Se întâmpla înaintea alegerilor parlamentare din 11 iulie, când între concurenții electorali se dădea o luptă pentru votul din diasporă.
Inițiativa are toate șansele să fie aprobată acum de partidul pro-prezidențial PAS, care are majoritate în parlament. Cât de mult ar putea influența însă decizia unui moldovean să se întoarcă în țară?
Victor Neagu este stabilit cu familia, în Canada, de peste trei ani și în opinia lui, cele mai importante stimulente pentru a reveni în țară țin de oportunitățile profesionale, financiare, de calitatea serviciilor publice și nu neapărat de facilități fiscale.
„Este o inițiativă care nu este esențială în decizia oamenilor de a reveni cu traiul în Moldova. Pentru o reducere de câteva mii de euro, nimeni n-o să ia o decizie de a-și muta familia în Moldova în condițiile în care nu are un salariu bun sau nu are siguranța că-și poate da copiii la o școală bună sau că poate beneficia de servicii de sănătate bune”, consideră Victor Neagu. El a mai adăugat că „există o serie de factori care i-au motivat pe moldoveni să plece din Moldova. Pentru ca acești oameni să revină ei au nevoie de încrederea că factorii care i-au motivat să plece s-au îmbunătățit, s-au ameliorat.”
Chiar dacă este sceptic că inițiativa președintei poate avea un rol hotărâtor în decizia migranților moldoveni de a reveni în țară, Victor Neagu crede că este una bună, autoritățile urmând să se asigure că nu vor exista piedici birocratice care să descurajeze solicitarea înlesnirilor.
Inițiativa președintei, prezentată ca o modalitate de a încuraja revenirea în Moldova a cetățenilor stabiliți cu traiul peste hotare, prevede scutiri de accize și alte taxe vamale nu doar pentru importul unui automobil, dar și al obiectelor personale pe care ar vrea să le aducă în țară o familie.
Facilitățile vizează moldovenii care au plecat din Republica Moldova de mai bine de trei ani și au un permis de ședere sau acte care ar demonstra că au achitat impozite în interesul statului în care s-au aflat.
Economistul Alexandru Fală de la Centrul analitic Expert-Grup, spune că pentru atragerea în țara a cetățenilor plecați, asemenea instrumente se folosesc și în alte state. Totuși, el crede că ar fi mai binevenite acțiuni care să pună accentul pe rezolvarea unor probleme ce descurajează inclusiv moldovenii din țară.
„Consider că măsurile pe care le întreprinde statul totuși trebuie să posede un caracter orizontal, să nu fie diferențiate pe categorii de cetățeni. Dacă vorbim de o scutire la un anumit impozit, ea ar trebui să se aplice tuturor”, este de părere expertul.
Potrivit lui, dacă autoritățile își doresc ca țara să devină mai atractivă, „atunci trebuie să promoveze niște politici de îmbunătățire în general a climatului economic, social, politic, ca cetățenii să dorească să se întoarcă și să știe că în țară lucrurile s-au schimbat și sunt oportunități mai bune.”
În argumentarea proiectului, șefa statului, Maia Sandu, care a vorbit constant despre necesitatea atragerii înapoi a moldovenilor, pentru a pune umărul la reforme, notează că inițiativa legislativă va reduce costurile procesului de revenire a cetățenilor în Moldova, care ar fi un factor demotivant.