Linkuri accesibilitate

Maia Sandu cere să fie creată o Curte Anticorupție


Adunarea Generală a Judecătorilor din 17 martie, 2023, organizată pe fundalul demisiilor în lanț din sistem.
Adunarea Generală a Judecătorilor din 17 martie, 2023, organizată pe fundalul demisiilor în lanț din sistem.

În timpul discursului ținut în Parlament, președinta Maia Sandu a promis că guvernarea „va duce la capăt curățarea justiției” și a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție – o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției.

„Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le mai permitem să ne controleze țara. În acești 2 ani, justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor, dar nu a făcut-o. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”, a spus șefa statului, de la tribuna Parlamentului.

Curățarea sistemului de justiție de persoane compromise și lupta contra corupției a fost una dintre principalele promisiuni electorale ale Partidului Acțiune și Solidaritate. Într-un efort de reformare a justiției, guvernarea PAS a inițiat, în premieră, verificarea averilor și integrității judecătorilor și procurorilor, în primul rând, ale celor care candidează în organele de autoadministrare.

Pe fundalul unui lanț de demisii, pe 17 martie, la Chișinău are loc Adunarea Generală a Judecătorilor, care urmează să aleagă patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din partea breslei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG