Linkuri accesibilitate

Maia Sandu cere statelor UE să sancționeze corupții | Bombardamentele rusești din Ucraina au lăsat și Moldova fără curent


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Portalul Newsmaker.md scrie că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat statele europene să urmeze exemplul Guvernului SUA și să sancționeze persoanele implicate în corupția sistemică din Moldova. Declarația a fost făcută miercuri, 23 noiembrie, la Conferința Profesională Anuală a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției. „Grupările corupte și criminale conduse de oameni căutați de justiția din Moldova și care sunt sprijinite de Rusia, încearcă să submineze autoritățile de la Chișinău și să oprească eforturile noastre de a face ordine în sectorul justiției și ai trage la răspundere pe cei care au furat de la cetățeni”, a precizat Maia Sandu, adăugând că „corupția nu cunoaște granițe”.
  • Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă îl citează pe europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, care a anunțat că a fost adoptată o rezoluție prin care se cere accelerarea procesului de aderare pentru „statele ce își demonstrează clar parcursul democratic și proeuropean, precum R. Moldova”. „Solicităm, de asemenea, acordarea de sprijin tehnic suplimentar și acces la Instrumentul de Asistență pentru pre-aderare dedicat special țărilor candidate la Uniunea Europeană, a mai notat europarlamentarul. Reporterii ZdG amintesc că pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.
  • Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au realizat, în timpul deconectării masive a energiei electrice înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova în după amiaza zilei de 23 noiembrie, 21 de misiuni de salvare, informează portalul replicamedia.md. Jurnaliștii scriu că cele mai multe intervenții au presupus deblocarea persoanelor blocate în ascensoare, printre care și doi copii. De asemenea, pompierii au intervenit pentru lichidarea a șapte incendii, dar și descarcerarea unei persoane dintr-un accident de circulație. De intervenția echipelor IGSU a fost nevoie și pentru deblocarea dintr-un apartament din municipiul Ungheni a unei minore în vârstă de 7 ani, se mai precizează în articol.
  • Guvernul R. Moldova alocă 7,8 milioane de lei din Fondul de intervenție pentru localitățile afectate de calamitățile naturale, anunță portalul agora.md. Decizia a fost aprobată prin Hotărârea Comisiei Situații Excepționale și prevede că 4,2 milioane de lei sunt destinate localităților din raionul Edineț, în vederea lichidării consecințelor ploilor torențiale cu grindină și cu vânt puternic, din 6 iulie 2022. Alte 96,3 mii de lei vor fi acordate Consiliului raional Soroca, pentru lichidarea urmărilor vijeliei din 1 aprilie 2022, iar 238,7 mii de lei vor fi redirecționate către primăria orașului Șoldănești. În același timp, circa 3,2 milioane de lei vor fi acordate Consiliului local al satului Bugeac, UTA Găgăuzia. Potrivit deciziei, autoritățile publice locale beneficiare sunt obligate să utilizeze mijloacele financiare alocate conform destinației, până la finele anului bugetar 2022.
  • Consumatorii casnici din cadrul întovărășirilor pomicole și cei pentru care companiile de construcții îndeplinesc rolul de intermediar la decontări au fost incluși în lista persoanelor cu drept de a primi compensații la energie, informează jurnal.md. Decizia a fost aprobată de membrii Cabinetului de miniștri și mai prevede că „solicitanții sau registratorii vor expedia o cerere argumentată în adresa Ministerului Muncii și Protecției Sociale sau pe platforma compensatii.gov.md, iar după aprobarea acesteia vor avea la dispoziție 5 zile pentru a opera modificările în sistemul informațional”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, cele mai citite noutăți au fost despre deconectărilor masive a energiei electrice înregistrate pe teritoriul R. Moldova, urmare a bombardamentelor rusești din Ucraina asupra sistemului energetic și anunțul ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, care a scrie că „Aeroportul Internațional Chișinău revine înapoi în proprietatea statului” după ce Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău.
  • Pe Instagram, printre cele mai populare este o postare a portalului moldova.org despre masivele bombardamente rusești asupra Ucrainei, din după amiaza zilei de miercuri, 23 noiembrie. Jurnaliștii au scris că mai multe zone ale Ucrainei au rămas fără electricitate, inclusiv Republica Moldova, pentru că sistemul energetic moldovenesc e conectat la cel ucrainean.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG