Linkuri accesibilitate

Ucraina cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU


Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele spitalului lovit de rachete rusești la Vilniansk pe 23 noiembrie.
Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele spitalului lovit de rachete rusești la Vilniansk pe 23 noiembrie.

Ucraina vrea un răspuns decisiv la aceste crime din partea lumii

Ucraina cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a discuta ultimele bombardamente rusești asupra sistemului energetic al țării, a declarat miercuri președinte ucrainean Volodimir Zelenski.

„Uciderea de civili și distrugerea infrastructurii civile sunt acte de teroare. Ucraina va continua să ceară un răspuns decisiv la aceste crime din partea lumii”, a spus Zelenski într-un mesaj publicat pe Twitter

Pe 23 noiembrie, Rusia a lansat un nou val de atacuri masive cu rachete multiple asupra sistemului energetic al Ucrainei. Autoritățile spun că trei persoane au fost ucise la Kiev de o rachetă care a lovit o clădire cu două etaje.

Atacurile rusești au scos din funcțiune instalații energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, lăsând fără căldură și electricitate mai multe regiuni ale țării, și au generat o masivă pană de curent în Moldova învecinată.

Întreruperea repetată a alimentării cu electricitate a devenit o obișnuință oribilă pentru milioane de ucraineni, iar ultimul val de atacuri a afectat aprovizionarea cu apă, relatează Associated Press, care spune că în opinia autorităților ucrainene președintele rus Vladimir Putin speră ca mizeria caselor neîncălzite și neluminate în frigul și întunericul iernii va face ca opinia publică din Ucraina să înceapă să se opună continuării războiului; va fi însă un efect opus, de întărire a hotărârii ucrainenilor de a rezista, spun autoritățile de la Kiev, citate de Associated Press.

Primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko a anunțat miercuri că „una din instalațiile orașului a fost lovită” și că orașul a rămas complet fără apă.

Întreruperi în aprovizionarea cu electricitate au avut loc și în alte părți ale regiunii Kiev și în mai multe regiuni ucrainene, în nord la Harkov, în vest la Liov, precum și în regiunile Cernihov, Kirovograd, Odesa și Hmelnițki.

Parlamentul European: Rusia este un stat terorist

Bombardamentele masive lansate miercuri de Rusia în Ucraina au avut loc după ce un alt atac rusesc a lovit în cursul dimineții maternitatea unui spital din orașul Vilniansk, ucigând un nou-născut, și la doar cîteva ore după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care Rusia este declarată stat care sponsorizează terorismul.

Compania de stat atomică Energoatom a anunțat că atacurile rusești au forțat deconectarea de la alimentarea electrică a ultimelor trei centrale ale Ucrainei care mai erau în funcțiune, ca măsură de „protecție de urgență”. Compania a precizat că centralele își vor relua producția de electricitate după ce rețeaua electrică națională va fi „stabilizată”.

Energoatom a mai spus pe canalul Telegram că nivelurile de radiații de la cele trei centrale atomice sunt neschimbate și că „toți indicatorii sunt în limitele normale”.

Ministerul ucrainean al Energiei a anunțat că atacurile au cauzat oprirea temporară a majorității centralelor termice și hidroelectrice din Ucraina, fiind afectate și facilitățile de transport al energiei; ministerul a precizat însă că se lucrează la reluarea aprovizionării cu energie, „dar asta va lua timp, dată fiind amploarea avariilor”.

Forțele aeriene ucrainene au făcut cunoscut că Rusia a lansat miercuri 70 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 51 au fost interceptate și doborâte, împreună cu cinci drone sinucigașe.

XS
SM
MD
LG