Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Combaterea corupției și a schemelor de contrabandă ar putea facilita găsirea unei soluții politice a conflictului transnistrean


Combaterea corupției și a schemelor de contrabandă pe malul stâng al Nistrului, în care malul drept are interese directe, ar putea facilita găsirea unei soluții politice pentru conflictul transnistrean, a declarat președinta Maia Sandu duminică, într-un interviu cu Europa Liberă. „O să vedeți că o să se schimbe și această componentă economică a conflictului transnistrean, pentru că, atâta timp cât acolo se câștigă bani, evident că e mai puțin interes pentru a se găsi o soluție politică.”

Referitor la relațiile cu Rusia, președinta a reafirmat că acestea sunt bazate pe o abordare pragmatică, reflectând interesele cetățenilor R. Moldova. „Interesul nostru este integritatea teritorială a țării, interesul nostru este să păstrăm pacea pe pământul nostru și în regiune, interesul nostru este să rezolvăm conflictul transnistrean, să plece trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, să scoatem munițiile de acolo, să îmbunătățim colaborarea economică și, în special, comercială” cu Rusia, a explicat președinta. Și, în acest scop, dialogul este singura cale, pentru că: „Nu o să se rezolve problemele dacă noi nu o să discutăm despre ele”, a mai spus Maia Sandu.

În acest context, ea a deplâns și faptul că, aparent, nimeni la Chișinău, timp de 30 de ani, nu a fost interesat să asigure securitatea energetică a țării, prin diversificarea surselor de energie. „În 30 de ani, nu s-a făcut niciun efort, nici pentru furnizarea energiei electrice, nici pentru gaze, și asta vorbește despre faptul că cineva a beneficiat de monopolul de o singură sursă, pentru că a fost mai ușor să includă scheme. când exista o singură sursă”, și anume Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG