Președinta Moldovei, Maia Sandu este în Germania, la invitația omologul său de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier. Pe agenda întâlnirii avută dimineața cu președintele german s-au aflat chestiuni de securitate regionala și legate de situaţia politică din Republica Moldova. „Suntem îngrijorați de tensiunile înregistrate în ultima perioadă. Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, ea este importantă și pentru Uniunea Europeană, care își dorește pace la frontieră și un dialog constructiv cu țările Parteneriatului Estic și cu Rusia”, a spus doamna Sandu, potrivit unui comunicat al Președinției moldovene. Frank-Walter Steinmeier a spus într-o declarație de presă că este impresionat de programul de reforme prezentat de președinta Sandu și că speră să fie un rezultat al alegerilor parlamentare (anticipate) care s-o ajute să-l pună în aplicare imediat.
Invitată la Berlin cu puțin timp înainte de alegeri, președinta Maia Sandu a primit un puternic mesaj de susținere din partea președintelui german, acesta spunând că șefa statului moldovean are un plan curajos de reforme, iar la Berlin există o voință puternică pentru a o sprijini.
Dna președintă ne-a impresionat cu programul de reforme...
„Dna președintă ne-a impresionat cu programul de reforme pe care ni l-a prezentat, care se extinde asupra tuturor domeniilor - economie, politică, justiție - un program reformator, pentru care nu pot să-mi declar decât absolutul respect”, a spus Walter Steinmeier și a continuat: „Condițiile sunt dificile, dar noi toți sperăm ca mai ales după alegerile parlamentare ce vor avea loc în R. Moldova să existe posibilitatea de a ne apropia unii de ceilalți. (...) În Germania, pledăm, la nivel bilateral, dar și la nivel european, pentru un sprijin adresat țării dvs. Ne dorim prietenie și parteneriat între R. Moldova și UE”, a mai spus președintele german, iar condițiile dificile pe care le-a pomenit fiind, potrivit propriilor explicații, situația legată de Transnistria, polarizarea excesivă a societății și lipsa de respect pentru Constituție, de care au dat dovadă în Moldova anumiți actori.
Vorbind alături de Steinmeier în aceeași conferință de presă, Maia Sandu a spus că victoria sa din prezidențiale a demonstrat susținerea cetățenilor pentru statul de drept, că speră la un vot similar la alegerile viitoare și că, pentru a porni reformele, R.Moldova are nevoie de liniște și securitate.
„Avem nevoie, în primul rând, de voință politică pentru toate aceste reforme, de aceea speranța mea este că cetățenii își vor da votul la viitoarele alegeri pentru oameni onești în parlamentul R. Moldova. Avem nevoie și de o situație stabilă în regiune, ca să ne putem focusa pe agenda de reforme interne, de aceea ne dorim să avem o relație bazată pe respect reciproc cu toate țările, inclusiv Federația Rusă”, a mai spus președinta Sandu.
La Chișinău, vizita este totuși văzută ca una extrem de importantă nu doar în perspectiva alegerilor, ci și a summit-ului din toamnă al Parteneriatului Estic, dar mai ales a planificării bugetare actuale din interiorul UE, în care se stabilesc prioritățile de sprijin pentru regiune, inclusiv R. Moldova, așa cum afirmă Iulian Groza, directorul Institutului de Politic și Reforme Europene de la Chișinău:
Este un semnal puternic de sprijin din partea Germaniei...
„Faptul că această vizită are loc acum, este un semnal puternic de sprijin din partea Germaniei, fiindcă sunt foarte rare cazurile când în an electoral au loc vizite la un astfel de nivel înalt, ceea ce înseamnă că Gemania încearcă să transmită un semnal foarte clar atât decidenților din Germania și R. Moldova, dar și nu mesaj puternic la nivel european, că agenda de reforme pe care o promovează președintele este sprijinită și urmează să obțină mai multă viteză în momentul când vor exista rezultate concrete.”
În această toamnă, UE va ține un nou summit al Parteneriatului Estic, iar până atunci au loc consultări pe obiectivele de reformă pe care le va sprijini financiar Bruxellesul în statele cuprinse de acest parteneriat. Răspunzând în aceeași conferință de presă întrebării ce așteptări concrete de suport din partea Berlinului ar avea, Maia Sandu a spus:
„În ce privește expertiză ca să reformăm justiției, dar și investiții pentru ca să pornim economia, în special după această criză pandemică, contăm pe un program amplu de sprijin din partea UE, pentru că suntem la etapa de elaborare a programului pentru următorii câțiva ani.”
În februarie, șefa statului moldovean a fost primită la fel de călduros de Emmanuel Macron în Franța, iar la Berlin, Sandu o întâlnește și pe cancelara Angela Merkel, pe mai mulți miniștri, inclusiv pe cel de externe, iar pe platformă parlamentară – pe șefii celor mai importante comisii și grupuri de deputați din Bundestag.