Linkuri accesibilitate

Maia Sandu la Bruxelles pentru summitul Parteneriatului Estic


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla între 14-15 decembrie la Bruxelles, unde va lua parte la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. Summit care va confirma sprijinul Uniunii Europene pentru integrarea europeană a țărilor est-europene dar nu va da nici un calendar sau dată a posibilei aderări.

Marți, 14 decembrie, șefa statului moldovean va rosti un discurs în deschiderea celei de-a zecea reuniuni a Conferinței autorităților regionale și locale din Parteneriatul Estic, care întrunește primari și lideri locali din regiune și din statele europene. Pe 15 decembrie, va participă la summitul Parteneriatului Estic, din care mai fac parte: Armenia, Azerbaidjan, Belarus (și-a suspendat participarea în iulie), Georgia și Ucraina

Potrivit proiectului declarației finală a summit-ului, Uniunea Europeană va „recunoaște aspirațiile europene și opțiunea europeană a partenerilor interesați”. Fără dată sau calendar clar al aderării.

Agenția Reuters subliniază că e același limbaj folosit în declarația finală a summitului Parteneriatului estic din 2017, în ciuda hotărârii Georgiei, Moldovei și Ucrainei de a accelera reformele care să le permită aderarea la UE.

Georgia, R. Moldova și Ucraina vor să adere la Uniunea Europeană, pentru a-și consolida ieșirea din sfera de influență a Rusiei. În iulie, au semnat chiar o declarație comună în care promit să coopereze în această direcție.

Georgia și Ucraina și-au declarat oficial și intenția de a adera la NATO, ceea ce nemulțumește în deosebi actuala conducere de la Kremlin.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG