Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Războiul trebuie oprit!”


Atac rusesc cu bombă la Kiev, 15 noienbrie 2022.
Atac rusesc cu bombă la Kiev, 15 noienbrie 2022.

„Condamnăm cu fermitate acest nou atac”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un mesaj postat pe Facebook, în care spune că cele 100 de rachete lansate marți de Kremlin au lovit „infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni”.

„Războiul trebuie oprit!”, a exclamat șefa statului moldovean, după ce a afirmat că atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură livrarea de electricitate pentru R.Moldova, unde zeci de localități au rămas fără lumină.

Bombardamentul rusesc de marți a fost criticat și de ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu: „Moldova solicită Rusiei să oprească acest război. Vom comunica părții ruse mesajul nostru de condamnare al acestor bombardamente crude”.

Șeful diplomației moldovene spune că fiecare bombardament rusesc asupra orașelor și infrastructurii energetice din Ucraina are consecințe directe asupra locuitorilor Republicii Moldova: „pentru prima dată de la declanșarea acestui război injust, oamenii noștri din raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hâncești, Leova, Cahul, Fălești, Sângerei, Ungheni, sau Briceni au rămas fără electricitate, în întuneric”.

Ministrul de Externe Popescu mai spune că autoritățile de la Chișinău vor conlucra cu partenerii occidentali ai Moldovei pentru a întări securitatea energetică a acesteoțări

Reamintim că marți 15 noiembrie Rusia a bombardat orașe și instalații energetice din Ucraina, ucigând cel puțin o persoană și generând oprirea masivă a aprovizionării cu electricitate în toată țara, în ceea ce Kievul spune că a fost cel mai puternic val de atacuri cu rachete de la începerea războiului, acum aproape nouă luni.

Au fost lovite capitala Kiev, și orașele Liov și Rivne din vestul țării, Harkov în nord-est, Krivoi Rog și Poltava în centrul Ucrainei, Odesa și Nikolaev în sud și Jitomir în nord.

Atacul rusesc de marți a venit la câteva zile după recucerirea orașului strategic Herson din sudul Ucrainei, în urma retragerii armatei ruse de acolo, și a coincis cu summit-ul G20 din Indonezia, dominat de discuții asupra războiului din Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG