Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Rusia nu ne poate da lecții de democrație | Un moldovean ajută Rusia să ocolească sancțiunile privind exporturile de țiței


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Rusia nu este în măsură să ne dea nouă lecții de democrație. Suntem într-o situație complicată și avem nevoie să ne consolidăm și sectorul de securitate și în sectorul de apărare. Declarația aparține președintei R. Moldova, Maia Sandu, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Dincolo de alb și negru” de la TVR.
  • O firmă din Republica Moldova, fondată de un tânăr moldovean, administrează un tanc petrolier (Elza) care ajută Rusia să îşi transporte ţiţeiul, pe fundalul sancţiunilor occidentale impuse ca urmare a atacului asupra Ucrainei, scrie rise.md. Pentru a exporta petrolul său, ruşii îl amestecă cu cel din Kazahstan şi, astfel, acesta este livrat ca ţiţei kazah. Federația Rusă ar fi recurs la acest pas după anunțurile comunității internaționale de a plafona prețul la țițeiul rusesc.
  • Acuzațiile la adresa Federației Ruse privind destabilizarea situației de securitate din R. Moldova sunt o încercare a autorităților de la Chișinău de a distrage atenția de la propriile eșecuri pe plan economic și social, a afirmat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în fața Dumei de Stat a Rusiei, scrie replicamedia.md cu referire la TASS.
  • Jurnal.md scrie că președinta R. Moldova, Maia Sandu, a discutat la telefon cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Discuția a avut loc în contextul declarației șefei statului, cu privire la riscurile de destabilizare a situației din R. Moldova și posibila implicare a cetățenilor altor state, inclusiv sîrbi. „Cei doi lideri și-au reconfirmat respectul pentru integritatea teritorială a țărilor și și-au exprimat disponibilitatea de cooperare pentru a preveni activitățile ilegale cu implicarea cetățenilor țărilor noastre”, anunță Președinția R .Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, TV 8 scrie că au trecut 85 de zile de când Mădălina, fetița unei moldovence stabilite în Carolina de Nord, SUA, a fost văzută ultima dată coborând din autobuzul școlar, pe 21 noiembrie 2022. Au trecut și 61 de zile de când poliția a aflat, pe 15 decembrie, de dispariția fetei. Potrivit oamenilor legii, „detectivii lucrează neobosit și urmăresc mai multe piste pentru a o aduce acasă”.
  • Pe Instagram, populară a devenit o altă postare a TV 8, despre marcarea a 34 de ani de la sfârșitul războiului din Afganistan. Veteranii care au luptat pe front, bărbați din mai multe raioane ale țării s-au adunat în capitala R. Moldova pentru a mărșălui cu flori, alături de fanfară și o blindată spre Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG