Linkuri accesibilitate

Vechiul noul Guvern: Dorin Recean a prezentat echipa de guvernare 


Din viitorul Guvern, ar urma să facă parte majoritar miniștri din fostul executiv condus de Natalia Gavrilița. În echipa lui Recean se vor găsi doar patru miniștri noi
Din viitorul Guvern, ar urma să facă parte majoritar miniștri din fostul executiv condus de Natalia Gavrilița. În echipa lui Recean se vor găsi doar patru miniștri noi

Premierul desemnat Dorin Recean a prezentat, pe Facebook, echipa sa guvernamentală în ajunul ședinței Parlamentului de la Chișinău, când va cere deputaților votul de încredere pentru programul de guvernare și pentru miniștri.

La desemnarea lui Recean să formeze noul cabinet de miniștri, președinta Maia Sandu a spus că „economia și securitatea țării au nevoie de o nouă viață”, trasând astfel obiectivele noului Guvern.

Schimbări în Guvern

Din viitorul Guvern, ar urma să facă parte majoritar miniștri din fostul executiv condus de Natalia Gavrilița, susținut de Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare.

În echipa lui Recean se vor găsi doar patru miniștri noi. Schimbări sunt la conducerea Ministerului Justiției, Finanțelor și celui al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Structura Guvernului va suferi mici schimbări: astfel, în competențele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu va mai intra și dosarul energetic, pentru care va exista un minister aparte, al Energiei.

Programul de guvernare propus de Dorin Recean se numește „Moldova prosperă, sigură, europeană” și are ca obiective majore consolidarea instituțiilor, crearea unui mediu de afaceri competitiv și integrarea europeană a R. Moldova, prin deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Premierul desemnat promite să relanseze economia prin programul său și să facă din ordinea publică și siguranța cetățenilor o prioritate.

Cine sunt cei patru miniștri noi?

În locul lui Sergiu Litvinenco la Ministerul Justiției vine Veronica Mihailov-Moraru, care din 2021 a îndeplinit funcția de secretar de stat în același minister. Ea are licență de avocat, este magistru în drept și potrivit CV-ului a deținut și funcția de președinte al Amnesty International Moldova și președinte al Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților.

În fruntea Ministerului Finanțelor ar urma să vină Veronica Sirețeanu. Ea a mai ocupat funcții în Guvern: a fost viceministră a Finanțelor în Guvernul Filip și a fost și secretar de stat în 2017 în același minister. În prezent, Sirețeanu este directoare-adjunctă a Camerei Americane de Comerț din Moldova, pe segmentul de Dezvoltare a Afacerilor.

Lilia Dabija va conduce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Până în prezent, ea a fost secretar general al acestui minister. Dabija este magistru în drept civil și are o vastă experiență în elaborarea și coordonarea documentelor de politici publice. De asemenea, Lilia Dabija a activat ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale printre care Banca Mondială, USAID sau PNUD.

Victor Parlicov, expert în energetică, politici de climă și mediu, va fi în fruntea Ministerului Energiei, un minister nou creat. Acesta este director executiv al Asociației Obștești „Green City Lab”, iar în perioada 2010-2014 a deținut funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Miniștri vechi, fotolii noi

Dacă va avea sprijinul Parlamentului, în Guvernul lui Dorin Recean se vor regăsi cei mai mulți dintre miniștrii fostului cabinet, mai exact 11, inclusiv vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Ceea ce se schimbă însă este că apar doi viceprim-miniștri noi: ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ar urma să dețină și funcțiile de vicepremieri, alături de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, și de Oleg Serebrian, care rămâne vicepremier pentru Reintegrare.

În viitorul Guvern rămân ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco. Își păstrează fotoliile și ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, și ministrul Culturii, Sergiu Prodan. De asemenea, în noul Guvern se vor regăsi acum miniștrii demisionari Alexei Buzu de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Iordanca Rodica-Iordanov, de la Mediu.

Ce prevede legea?

Deputații se vor întruni în ședință joi, 16 februarie, la aproape o săptămână de la demisia fostului executiv, pentru a decide dacă acordă vot de încredere Guvernului Recean.

Potrivit prevederilor constituționale, programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Legislativul acordă încredere executivului cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedintele R. Moldova numeşte Guvernul. Executivul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa șefului statului.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG