Linkuri accesibilitate

Maia Sandu spune că situația din Belarus este „o lecție” pentru R. Moldova


Maia Sandu
Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a rostit un discurs online la o conferință găzduită luni de Ucraina, portalul Newsmaker relatând că șefa statului s-a declarat „foarte îngrijorată” în legătură cu situația din Belarus și și-a exprimat speranța că „partenerii internaționali” vor găsi o modalitate de a elibera oamenii arestați în urma protestelor pro-democrație.

Un comunicat pe site-ul președinției despre participarea șefei statului la conferința „Democracy in Action: Zero Corruption Conference” nu include însă aceste remarci. Comunicatul o citează pe Sandu, spunând că s-a angajat să construiască în Republica Moldova o democrație veritabilă și să elimine corupția din sistemul politic.

Potrivit Newsmaker, Sandu a mai spus că situația din Belarus reprezintă pentru R. Moldova „o lecție” despre faptul că „nu trebuie să permitem regimului autoritar să prindă rădăcini, pentru că va fi dificil de înlăturat”.

Este primul comentariu public al președintei moldovene despre situația de la Minsk, unde autoritățile au reținut mii de oameni în lunile de proteste care au urmat controversatelor alegeri prezidențiale din august 2020, represaliile culminând, luna trecută, cu aducerea forțată la sol a unui avion european de pasageri care traversa spațiul aerian belarus și arestarea unui disident aflat la bord.

La conferința de la Kiev au fost prezenți fizic sau online mai mulți lideri regionali, reprezentanți ai Uniunii Europene, Statelor Unite, NATO și membri ai societății civile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG