Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Vom aplica măsuri de protecție, dacă Rusia va atenta la suveranitatea și integritatea R. Moldova


Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, întâlnită la Chișinău de președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul primei vizite a unui șef de stat georgian în R. Moldova în ultimii 12 ani, 17 octombrie 2022
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, întâlnită la Chișinău de președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul primei vizite a unui șef de stat georgian în R. Moldova în ultimii 12 ani, 17 octombrie 2022

Autoritățile moldovene „vor pune în aplicare măsuri de protecție, dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială” a Republicii Moldova, a spus președinta Maia Sandu, la o conferință de presă susținută la Chișinău luni, 17 octombrie, alături de șefa statului georgian, Salome Zourabișvili.

Potrivit Maiei Sandu, R. Moldova poartă discuții „destul de bune” cu partenerii externi pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare, inclusiv cele de apărare anti-aeriană.

În declarațiile de presă comune, cele două șefe de state care au pe teritoriile lor conflicte nereglementate au condamnat agresiunea rusă în Ucraina și au reafirmat aspirațiile europene ale celor două țări. Georgia mai are de îndeplinit câteva condiții pentru a putea obține statutul de țară candidată, de care Ucraina și Republica Moldova beneficiază deja.

În context, Maia Sandu a apreciat că este de datoria autorităților să facă totul pentru „a grăbi realizarea visului european al statelor noastre”.

Președinta Georgiei, Salome Zourabișvili, care este primul șef de stat georgian aflat în vizită în Moldova din ultimii 12 ani, a declarat că războiul din Ucraina a arătat Europei adevărata față a Rusiei și a ajutat partenerii europeni să privească altfel vechiul trio asociat - Georgia, Ucraina și Moldova.

„Noi am trecut prin alte timpuri, alte războaie și ocupații. Partenerii noștri din Europa au văzut Rusia altfel și au crezut că, poate, Moscova va fi un partener. Războiul din Ucraina a schimbat acum această viziune și toți au văzut ce poate face Rusia și ce viziuni imperialiste are”, a spus lidera de la Tbilisi.

Salome Zourabișvili a ajuns la Chișinău cu primul zbor direct dintre Georgia și Moldova. Cursa regulată Chișinău-Tbilisi, operată de Air Moldova începând cu 16 octombrie, va avea o frecvență de patru zboruri pe săptămână.

XS
SM
MD
LG