Curtea Constituțională (CC) tranșează astăzi disputa dintre președinta Maia Sandu și majoritatea parlamentară dominată de socialiști pe marginea desemnării unui nou premier.
Președinta Sandu a desemnat-o repetat la postul de prim-ministră pe Natalia Gavriliță după ce, la prima desemnare, aceasta a obținut 0 voturi în parlament.
Cele două aliate urmăresc declanșarea de alegeri parlamentare anticipate, spunând că numai un parlament nou le poate sprijini agenda combaterii schemelor de corupție, curățării justiției și dezvoltării economice. Pentru a-și atinge obiectivul convocării anticipatelor, au nevoie ca parlamentul actual să respingă de două ori numirea unui premier.
Socialiștii fostului președinte Igor Dodon cred că decretul prezidențial al desemnării repetate a lui Gavriliță este neconstituțional și l-au atacat la CC. Ei mai spun că șefa statului este obligată să o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu, candidata propusă de majoritatea parlamentară creată de socialiști recent împreună cu grupul Pentru Moldova.
Dacă decizia CC îi dă dreptate șefei statului, parlamentul va trebui să examineze din nou candidatura Nataliei Gavriliță la postul de premier. Deputații majorității vor avea de ales între:
- instalarea unui guvern rival, caz în care își păstrează mandatele pentru o perioadă mai îndelungată și
- acceptarea anticipatelor, care ar avea loc în lunile mai-iunie, caz în care pentru mulți există riscul să-și piardă mandatele.
Dacă decizia CC le dă dreptate socialiștilor, evoluțiile rămân imprevizibile, fiind posibil un refuz al președintei Sandu de a o nominaliza premier pe Durleșteanu și adâncirea crizei.
Decizia CC va determina traiectoria vieții politice moldovene pentru următoarele luni, în urma unei crize care a arătat deja cine dorește convocarea grabnică de alegeri parlamentare anticipate și cine nu.
V-ar mai putea interesa:
Dacă va ajunge premier, Natalia Gavriliță vrea să-și dea demisia pentru grăbirea anticipatelor
Curtea Constituțională a fluierat prelungiri în meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară