Linkuri accesibilitate

Ce va face guvernarea în cazul preţurilor la benzină şi motorină?


Importatorii de produse petroliere sunt singurii care deocamdată păstrează tăcerea, tăcere ce trezeşte mari bănuieli, deduc analiştii.

Două partide parlamentare au avansat astăzi propriile soluţii pentru criza legată de preţul benzinei şi motorinei, criză ce a produs deja consecinţe extrem de proaste pentru două instituţii publice deodată, regulatorul independent - ANRE şi guvern, dar şi pentru imaginea justiţiei moldovene. Socialiştii vor reducerea accizei de import a acestor produse, iar comuniştii – salarii mai mici pentru cei de la ANRE. Inacceptabil, a fost răspunsul majorităţii parlamentare. Ce va face totuşi guvernul?

Ce va face guvernarea în cazul preţurilor la benzină şi motorină?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

În câteva săptămâni, guvernul de la Chişinău a obţinut deja în două rânduri anularea unor majorării de preţuri la benzină şi motorină, majorări ce fuseseră întâmpinare cu indignare, chiar cu un protest spontan al consumatorilor.

Prima dată, cu onoarea pătată au ieşit atât regulatorul de pe piaţă – Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, pentru că a executat fără să crâcnească un ordin al premierului de a da în jos preţurile tocmai majorate, cât şi premierul, pentru că a formulat o astfel de cerere către un actor presupus a fi independent.

A doua reducere a expus într-o lumină proastă deja justiţia, care şi-a permis nici măcar nu să suspende, ci să anuleze la cererea guvernului o majorare decisă de o instituţie de reglementare. Nici executivul nu a ieşit mai bine. Şi-ar fi demonstrat neputinţa de a interveni altfel decât apelând la justiţie, dar de fapt totul ar fi un joc, o piesă de teatru, care să camufleze controlul guvernului asupra unui regulator ce ar trebui să fie independent, au spus criticii.

Cum a profitat opoziţia? Avasându-şi propriile soluţii. Socialiştii - cea de a micşora accizele. Vladimir Golovatiuc, deputat socialist, a argumentat astăzi astfel propunerea în legislativ:

Vladimir Golovatiuc
Vladimir Golovatiuc

„Guvernul şi-a demonstrat incapabilitatea. Haideţi să-l ajutăm. Ceea ce se poate face cel mai repede e reducerea de accize. Am să vă reamintesc că în 2008-2009 accizele erau de 1800 de lei la tonă. Acum e de trei ori mai mult. Noi suntem obligaţi să facem ceva.”

Comuniştii, convinşi şi ei că intervenţia guvernului, de natură electorală, într-un proces ce ar trebui să depindă doar de piaţă, au revenit la o propunere mai veche a opoziţiei, cea de a plafona salariile unei serii de funcţionari, inclusiv ale directorilor de la ANRE.

Comunistul Oleg Reidman:

„Nu ne păcălim cu aşa ceva. Cât de tare nu ar vrea să reducă preţurile, ei nu o pot face decât până la o limită, iar această limită este mult mai înaltă decât puterea de cumpărare a cetăţenilor. Dar iată dacă ei ar mai tempera un pic salariul domnului Copaci (Tudor Copaci, director general ANRE - n.r.), atunci el poate nu se va gândi la cât va obţine în rezultatul fiecărei majorări de tarife, ci la cetăţean.”

Reducerea accizelor înseamnă bani mai puţini la buget, iar salariile celor de la ANRE au fost gândite astfel încât să le asigure independenţa, de aceea era limpede că propunerile nu vor fi acceptate de majoritate.

Guvernul ar avea, însă, la îndemână o altă mutare, a admis zilele trecute într-un interviu pe care ni l-a oferit un fost director ANRE, expertul în energetică Victor Parlicov să excludă în general ANRE din acest exerciţiu de plafonare a preţurilor şi să lase piaţa să se autoreglementeze:

Victor Parlicov
Victor Parlicov

„Nu există topor perfect pentru a tăia apendicita, pentru că ea se taie cu bisturiul. Exact aşa e cu metodologia ANRE de plafonare a preţurilor. Nu poate fi perfectă pentru a afce ceva ce nu îi este propriu unei autorităţi de reglementare.”

R. Moldova ar fi singură ţară care se amestecă în reglementarea acestor preţuri, spune Parlicov. Dar această excepţie, decisă cu doi-trei ani în urmă, a fost admisă ca soluţie pentru o altă problemă ce exista până atunci: supra-preţuri rezultate din înţelegeri de cartel între operatorii privaţi de pe piaţă. Aşa că e puţin probabil ca guvernul să admită o revenire în trecut, ne-a spus astăzi Ştefan Creangă, preşedintele comisiei bugetar-financiare din parlament:

„Soluţiile pe care le poate propune guvernul sunt instrumente de subvenţionare a agricultorilor, a agenţilor economici care consumă mai mult. Noi nu discutăm de miliarde aici. Iar dacă reducem accizele, noi rămânem fără miliarde la buget.”

Importatorii de produse petroliere sunt singurii care deocamdată păstrează tăcerea în disputa legată de preţul benzinei şi motorinei, tăcere ce trezeşte mari bănuieli. Ultima intervenţie a guvernului le-a dat în jos profitul tocmai cu un leu pe litru. Dacă tac, înseamnă că nu au pierderi, ceea ce ar susţine varianta operării cu tarife exagerate, deduc analiştii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG