Linkuri accesibilitate

Pavel Filip a cerut, iar ANRE a diminuat preţurile la produsele petroliere


Majorarea anunţată marţi de autoritatea de reglementare a fost suspendată după ce a provocat un val de critici în mediul şoferilor și în Parlament

Scumpirea carburanților cu aproape un leu şi jumătate în ultima lună a provocat azi dezbateri aprinse în parlament. Opoziția liberală şi cea socialistă au cerut audierea în plen a directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, și a ministrului economiei, Chiril Gaburici. Solicitarea a fost respinsă de majoritatea parlamentară dominată de democrați. Tot astăzi, însă, premierul democrat Pavel Filip a cerut conducerii ANRE să suspende cea mai recentă majorare a tarifelor, iar ANRE s-a supus.

Premierul a cerut, iar ANRE a diminuat preţurile la produsele petroliere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Solicitarea premierului şi buclucul din parlament a avut totuși efect. ANRE şi-a suspendat decizia de marţi privind majorarea prețurilor la carburanți. Începân cu ziua de vineri, 1 iunie, preţurile vor reveni la cele de până la majorare şi se vor menţine aşa până vor fi analizate toate sesizările primite la acest subiect din partea guvernului şi parlamentului, se spune într-un comunicat al agenției.

Decizia a fost luată după ce premierul Pavel Filip a cerut ANRE să suspende ultima decizie de majorare a tarifelor şi să lămurească ce a stat la baza acestei majorări. Premierul a mai cerut Ministerului Economiei să propună îmbunătățirea legislației pentru a asigura o mai mare transparență la formarea prețurilor. Comunicatul de presă al guvernului precizează că executivul nu poate influența formarea prețurilor la carburanți, dar este în măsură să se pronunțe daca majorarea tarifelor a fost sau nu motivată.

Nu este prima dată însă când premierul Filip intervine în subiectul tarifelor la carburanţi, atragându-şi critici că ar încerca să influenţeze deciziile luate de regulatorul energetic, cel care prin definiție ar fi unul independent. În 2016 când a preluat mandatul de premier Pavel Filip a promis de mai multe ori să verifice dacă preţurile la benzină și motorină nu sunt cumva exagerate, iar la scurt timp ANRE a aprobat noua metodologie de calcul a prețurilor la produsele petroliere, valabilă şi azi prin care ANRE stabileşte la fiecare două săptămâni preţurile plafon la benzină şi la motorină impus tuturor distribuitorilor cu amănuntul.

Scumpirea benzinei și motorinei va duce nemijlocit la scumpirea în lanț a tuturor produselor și serviciilor, în primul rând, al serviciilor de transport...

Premierul Pavel Filip a cerut explicații azi reglementatorului la scurt timp după ce majoritatea parlamentară dominată de Partidul Democrat, din care face parte şi Filip, a respins solicitarea opoziției liberale şi socialiste de a-i audia în plen la subiectul scumpirii carburanților pe directorului ANRE, Tudor Copaci, și a ministrului economiei, Chiril Gaburici.

Deputata PL Alina Zotea a spus că scumpirea anunţată marţi de ANRE este una fără precedent apropiind preţul unui litru de benzină la 20 de lei, iar pe cel la motorină la 18 lei:

„Scumpirea benzinei și motorinei va duce nemijlocit la scumpirea în lanț a tuturor produselor și serviciilor, în primul rând, al serviciilor de transport, iar agricultorii vor fi afectați cel mai mult de aceste scumpiri, fiind în perioada lucrărilor agricole.”

Deputaţii socialişti au cerut anularea deciziei de majorare a carburanților, dar şi revizuirea metodologiei de plafonare a prețurilor la carburanți. Deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc a spus că începând din februarie tarifele la produsele petroliere cresc în continuu:

„Benzina şi motorina s-au scumpit în medie cu 2 lei, ceea ce este foarte mult. ANRE ia în calcul la stabilirea tarifelor cursul valutar şi prețul petrolului pe piața internațională. Economia mondială este în creştere, prin urmare petrolul pe piaţa internaţională va creşte. Dinamica pieţii valurare arată că dolarul e în creştere. Vă imaginaţi cât vor ajunge să coste carburanţii la noi. Benzina va depăşi 20 de lei per litru, ceea ce va afecta grav economia noastră instabilă.”

Propunerea liberalilor şi socialiștilor de a organiza audiere parlamentară la acest subiect a fost susținută și de liberal-democrați. Deputatul PLDM Vadim Pistriciuc a spus că audierile sunt necesare, inclusiv pentru a identifica soluţii de natură să diminueze efectele acestor scumpiri:

„Comunicarea din partea ANRE pe subiectul scumpirii carburanților a fost una prea sumară. De aici au apărut speculații, comparații că deşi petrolul se scumpeşte la bursele internaţionale în alte țări europene nu se scumpește.”

În replică deputatul democrat Cornel Dudnic a precizat:

„Preţurile la carburanţi cresc nu doar la noi, domnule Pistriciuc, dar şi în celelalte state europene. În Germania în ultimele trei săptămâni tariful la produse petroliere s-a majorat în medie cu 20 de cenţi. Nu duceţi în eroare cetățenii.”

În orele dimineții mai mulţi automobiliști şi-au anunţat pe reţele sociale intenţia de a protesta împotriva scumpirii carburanților. Nu este limpede dacă protestul programat pentru sâmbătă va mai avea loc, după ce ANRE a suspendat cea mai recentă scumpire.

Previous Next

XS
SM
MD
LG