Linkuri accesibilitate

Victor Parlicov: „ANRE este dominat politic, este o instituție care se supune indicațiilor politice”


Victor Parlicov
Victor Parlicov

Expertul în energetică de la IDIS Viitorul, în trecut director general al ANRE, despre micşorarea tarifelor la gaze naturale, adoptată vineri, 16 martie.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o scădere medie de peste 20% a tarifelor la gazele naturale livrate consumatorilor finali în 2018. Dar experţii independenţi au atenţionat încă în ianuarie că ar exista premise pentru această reducere. Cum privesc ei această decizie acum, luată pe finalul sezonului de încălzire?

Interviu cu Victor Parlicov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:54 0:00
Link direct


Europa Liberă: Încă în ianuarie ați semnalat că există premise pentru reducerea tarifului. Dar, dacă îmi amintesc eu corect, ziceați că premisele s-au constituit mult, mult mai devreme, nu?

Victor Parlicov: „Da. Premisele s-au constituit în a doua jumătate a anului 2017. Mie îmi e greu să evaluez acum exact în ce lună, dar sunt practic aproape sigur că în al patrulea trimestru erau premisele coapte sută la sută ca tarifele să fie revăzute.”

Europa Liberă: Vă rog să explicați de ce credeți asta?

Victor Parlicov: „Pentru că anul trecut au fost doi factori majori care au condus la acumularea devierilor tarifare pozitive care trebuie deduse din tarifele ulterioare. Și asta viza, în primul rând, prețul de achiziție al gazelor naturale. În tariful stabilit în anul 2016 se pornea de la un preț de referință de circa 200 de dolari la o mie de metri cubi. Or, pe parcursul anului 2016 și în anul 2017 prețurile au coborât în anumite perioade chiar și la circa 150 de dolari la o mie de metru cubi.

Și al doilea factor este cursul valutar: atunci când s-a stabilit tariful în 2016 a fost într-un mod provocator de netransparent: fără ședință publică, fără discuții prealabile, pur și simplu a publicat agenția o informaţie că au s-au aprobat noi tarife, practic într-o ședință închisă, ceea ce contravine și legii. Atunci s-a reieșit din cursul valutar de 21 de lei pentru un dolar, or, pe parcursul anului 2017, dar și în 2016 ați văzut că evoluția cursului valutar a fost foarte favorabilă, în sensul că leul a fost mult mai apreciat față de această valoare.”

Europa Liberă: Da, s-a ajuns acum la un dolar și 16 și 40, 50. Domnule Parlicov, înseamnă asta că, începând cu trimestrul patru, ca să nu zicem mai devreme, al anului trecut ANRE trebuia să revizuiască tarifele?

Victor Parlicov: „Da, în opinia noastră da. Și inclusiv din cauza asta noi am solicitat descifrarea devierilor financiare care să ne permită să facem o evaluare mai exactă a momentului în care agenția trebuia să purceadă la revizuirea tarifelor.”

Europa Liberă: Dar ANRE este obligată să facă asta din birou sau trebuie să i se ceară din partea furnizorului?

Victor Parlicov: „Știți, agenția poate fi extrem de creativă din punct de vedere juridic atunci când vine vorba să obțină ceea ce vrea. Sunt absolut sigur că și în redacția actuală a metodologiei, și în redacția actuală a legii, agenția avea toate pârghiile la îndemână pentru a purcede la revizuirea tarifelor, atunci când ar fi dorit. Eu vă dau un singur exemplu sau un singur instrument prin care agenția putea declanșa procedura de revizuire a tarifelor. Dacă tot legea prevede că trebuie să fie o cerere din partea furnizorilor sau din partea companiilor reglementate…”

Europa Liberă: Dar prevede legea asta?

Am spus şi anterior că se va tărăgăna cu aprobarea noilor tarife până la campania electorală ca partidul de guvernământ să colecteze beneficii...

Victor Parlicov: „Da, legea prevede. Metodologia prevede că furnizorii trebuie să solicite. Bun. Agenția are tot dreptul să solicite furnizorilor să prezinte solicitarea sau să prezinte calculele tarifare. În orice moment. Și eu vreau să văd acea companie reglementată care refuză să exercite o solicitare reglementatorului.”

Europa Liberă: Să vedem dacă vă înțeleg corect: deci, dumneavoastră spuneți acum că ANRE nu a făcut acest lucru din anumite motive. Bănuiți motivele?

Victor Parlicov: „Suspiciunea mea pe care am expus-o și pe parcursul anului trecut a fost că agenția, din nou, va fi utilizată ca instrument politic și se va tărăgăna cu aprobarea noilor tarife și cu reducerea tarifelor care trebuia să se întâmple, se va tărăgăna până la campania electorală sau până în preajma campaniei electorale ca partidul de guvernământ să colecteze beneficiile electorale din acest caz. Asta a fost ipoteza mea.”

Europa Liberă: Va reuși, iată, în felul în care s-a ajuns până la capăt?

Victor Parlicov: „Eu cred că odată ce societatea civilă a declanșat discuții publice la sovietul necesității de reducere a tarifelor în luna ianuarie, cred că deja nu prea aveau mult de ales nici cei de la ANRE, dar nici factorul politic și deja a început să acumuleze puncte negative din partea societății pentru fiecare zi de întârziere de revizuire a tarifelor.”

Europa Liberă: Deci, i-ați grăbit, ca să zic așa?

Victor Parlicov: „Eu cred că da, a fost un factor declanșator, un factor de provocare.”

Europa Liberă: Din discuția cu domnul Copaci și directorul ANRE, am înțeles că această revizuire se va face inclusiv pentru lunile ianuarie și februarie. Furnizorul va trebui să recalculeze tarifele pentru aceste luni. Ce credeți despre asta? În primul rând, e obișnuit să se facă așa?

Victor Parlicov: „În primul rând, ar fi o premieră și ar însemna că agenția, cu adevărat, este controlată politic. Pentru că propunerea aceasta și această idee ca tarifele să intre în vigoare retroactiv prima dată am auzit-o din gura prim-ministrului Filip. Dumnealui a spus că tariful va fi redus, nu numai că redus, dar redus de la începutul anului, retroactiv.”

Europa Liberă: Și ce nu-i bine cu asta?

Victor Parlicov: „Dar care-i atunci logica aprobării tarifelor la o anumită dată? Explicați-mi. Și atunci noi putem să stabilim tarife cum vrem. Dar de ce nu de la întâi ianuarie? Dar de ce nu de anul trecut?”

Europa Liberă: Explicația ANRE-ului este că stabilim anual.

Victor Parlicov: „Tariful anual se stabilește, se stabilește un calcul anual și după asta se ajustează. Dar niciodată până acum nu a intrat în vigoare un tarif înainte de a fi publicat în Monitorul Oficial.

Faptul că el va trebui să achite mai puțin acum, în primăvară, când îi faci re-calcul… De-acum, știți, mortului ori îi faci masaj ori nu-i faci masaj...

Chiar și din punct de vedere al managementului întreprinderilor, închipuiți-vă: dumneavoastră administrați o întreprindere, emiteți facturi, aveți obligații de achitare, vi se achită banii. Și peste câteva luni de zile, în cazul dat peste două luni jumătate, dar, teoretic, dacă se introduce acest precedent, noi putem vedea o recalculare a tarifelor retroactiv și în a doua jumătate a anului. Și atunci ce face compania? Începe a împărți banii înapoi? Le dă înapoi prin facturi? Face re-calcul la facturi așa încât cineva să ajungă să aibă facturi negative?

Adică, și din punctul de vedere al administrării companiilor, și din punct de vedere juridic, în opinia mea, este un nonsens, în primul rând. Eu nu sunt jurist, acest aspect mai bine să-l discutați cu un jurist, dar în jurisprudență exista principiul că orice decizie normativă intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.”

Europa Liberă: Da, m-ați convins pe mine. Dar domnul Copaci asta spune: că furnizorul va trebui să revizuiască. Admiteți că furnizorul ar putea să atace în judecată?

Victor Parlicov: „În Republica Moldova, eu admit orice. Dar, pentru mine personal, concluziile mele vor fi că înseamnă că, totuși, ANRE-ul este dominat politic, este o instituție care se supune indicațiilor politice, de astă dată venite din zona primului-ministru. Și în loc să pună în vigoare deciziile așa cum prevede legea, pentru toată lumea, din momentul publicării, la solicitarea premierului facem o excepție de la lege, facem o abatere, interpretăm, nu m-aș mira să fie vreo interpretare creativă a legii în parlament, punem în vigoare tarifele începând cu 1 ianuarie.

Cel mai important în toată istoria asta este că exercițiul acesta nu are niciun rost. Asta este cel mai important – omul deja și-a scos banul din buzunar, în perioada în care îi era cel mai greu – iarna. Faptul că el va trebui să achite mai puțin acum, în primăvară, când îi faci re-calcul… De-acum, știți, mortului ori îi faci masaj ori nu-i faci masaj…”

XS
SM
MD
LG