Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat astăzi că va schimba metoda de calculare a prețurilor produselor petroliere. Ședința a avut loc după ce guvernul lui Pavel Filip a promis de mai multe ori să verifice dacă moldovenii nu plătesc cumva nejustificat de mult pentru benzină și motorină într-o vreme când prețul petrolului pe piața internațională este la un nivel extrem de coborât.
După intrarea în vigoare a noului regulament, la fiecare două săptămâni Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili un preț maxim pentru vânzarea motorinei, benzinei sau a gazului lichefiat. Acesta înseamnă că vor fi luate în calcul cotațiile produselor petroliere la burse, plus un procent comercial care să acopere cheltuielile operatorilor. În consecință, petroliștii nu vor mai putea stabili prețuri mai mari decât cele anunțate de ANRE și nici să reacționeze cu întârziere sau deloc, la fluctuațiile de preț la burse al carburanților. Acest lucru însă nu însemnă neapărat că prețul pentru consumatori va scădea semnificativ, explică Sergiu Ciobanu, directorul ANRE:
„Nu știu dacă ca scop este scăderea prețului la produsul petrolier, dar cel puțin, este scopul ca la două săptămâni, dacă crește Platts-ul și în dependență de curs crește și prețul la produsele petroliere, dacă scade, atunci să se modifice prețul. Am avut în experiența anterioară situația în care creștea prețul la bursă și aveam imediat creșteri de prețuri, probabil că nici nu se reușea să se facă importul. Dacă se diminua prețul, la noi peste o lună resimțeam aceste schimbări.”
Expertul în energetică Sergiu Tofilat susține că pentru a scădea prețul produselor petroliere, autoritățile din domeniu ar trebui să revadă alte aspecte, cum ar fi de exemplu plata TVA în avans de către operatori și felul în care se obțin avizele și autorizațiile pentru funcționarea stațiilor PECO.
Noua formulă de calcul a prețului la carburanți, precizează expertul, îi dezavantajează pe operatorii mici. În opinia sa, benzinăriile situate acolo unde există un flux mare de transport au vânzări mai mari și respectiv pot să-și permită să dea prețul în jos. La aceste costuri nu se vor putea alinia însă operatorii din mediul rural, care supraviețuiesc mai degrabă din contul magazinelor decât a comerțului de benzină și motorină:
„Se iau cheltuielile medii pe toată ramura, unii sunt mai eficienți, alții sunt mai puțin eficienți, unii au cheltuieli mai mari, alții mai mici, și deci se face media și se stabilește plafonul. Asta înseamnă că operatorii mici, care au unica sursă de venit benzinăria, ei probabil vor dispărea, deci sunt puși din start în dezavantaj, pentru că noi avem și trei operatori mari care mai au și rafinării. Respectiv, ei câștigă și din comercializare, și din procesarea produsului petrolier.”
Decizia ANRE a fost criticată de Asociația importatorilor de produse petroliere din care fac parte peste 40 de operatori. Reprezentantul acestora, Victor Ghițu spune că noua metodă de calcul va elimina de pe piață micii petroliști, care din acest an plătesc și taxe locale majorate, de la 10 mii la o sută de mii de lei. Victor Ghițu spune că operatorii din sate vor fi nevoiți să se conformeze plafonului de preț stabilit de ANRE, în condițiile în care prețurile angro rămân libere, adică la discreția marilor importatori din Moldova:
„Unele firme au rezerve de două luni, altele firme au mai puțin. Unele firme au adus mai ușor cu trenul, alții au adus cu tirul și e mai scump. Unii plătesc salarii mai mari, alții mai mici. De aici reieșeau prețurile și se forma de al sine, prin concurență, un preț mediu. La ziua de azi ei ne spun așa, la stație trebuie să fie, de exemplu 14 lei benzina și nu mai mult, dar condițiile la fiecare sunt diferite. Unul realizează cinci mii de litri pe zi, altul 300.”
Consiliului de Administrație al ANRE susține că noua metodă de clacul va stimula concurența loială și va elimina practica abuzivă de formare a prețurilor la carburanți. Experți în domeniu cred însă că acest regulament avantajează operatorii mari, care practic stabilesc prețul competitiv pe piață, cei cu vânzări mai scăzute vor fi nevoiți să-și reducă cheltuielile iar agenții economici mici vor dispărea, pentru că ar putea să falimenteze.