Linkuri accesibilitate

Majoritatea moldovenilor ar rămâne în țară la un salariu lunar de peste 13 mii de lei


O femeie uitându-se în portofel la Edineț. 15 decembrie 2019

Majoritatea moldovenilor spun că un salariu lunar de 13 450 de lei i-ar face să rămână în țară. Suma indicată de moldoveni este de două ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui 6 600 de lei pe lună. Datele au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinie realizat în luna octombrie, de către CBX-AXA, informează agenția IPN.

Potrivit sondajului, tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, fiind estimate la 15 920 de lei pe lună, cea ce este cu 40% mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11 200 de lei lunar. Chiar și așa așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente. Totodată, așteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie lunară. Această înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici decât așteptările pe care le au.

Expertul IDIS a examinat așteptările salariale și în funcție de preferințele politice ale respondenților. Astfel, cele mai mari așteptări salariale le au persoanele care pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Așteptările lor sunt de 14 680 de lei pe lună. La popul opus, cu cele mai mici așteptări salariale sunt persoanele care pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia - Belarus. Pentru aceștia, un salariu de 11 800 lei lunar este suficient pentru a nu părăsi țara.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 100 de persoane.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG