Linkuri accesibilitate

Majoritatea parlamentară propune un proiect de lege privind asigurarea egalității salariale


În contextul Zilei egalității salariale, sărbătorită pe 22 februarie, Parlamentul va examina, în primă lectură, un proiect de lege privind modificarea câtorva acte normative din domeniul de salarizare, informează IPN.

Este vorba despre Codul muncii, Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați ș.a.. Este concluzia la care s-a ajuns în cadrul consultărilor publice asupra proiectului de lege menționat, organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

În Republica Moldova, în medie, salariile femeilor sunt cu 14% mai mici decât salariile bărbaților. „Acest proiect de lege, ca și concept, vine să rezolve o nedreptate, o inechitate socială în bază de gen – inechitatea salarială între bărbați și femei”, a menționat Doina Gherman, președinta Comisiei politică externă a Parlamentului, autoarea proiectului de lege.
Ea a afirmat că discrepanțele salariale cresc de la an la an și că, cu precădere, în anii 2018, 2019, 2020 acestea au fost în creștere semnificativă.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în medie, diferența între salariile bărbaților și femeilor este de peste 14000 lei, iar asta afectează și diferența la pensii, care este de aproximativ 5000 de lei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG