Linkuri accesibilitate

Majoritatea parlamentară PSRM-PD a refuzat să discute o declarație referitoare la evenimentele de la Nistru din 1992


Pacificatori la Dubăsari

Fracțiunile Platforma DA și PAS au propus includerea pe agenda de astăzi a Parlamentului a „Declarației cu privire la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992”. Majoritatea parlamentară PSRM-PD a respins inițiativa.

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu și-a exprimat regretul pentru faptul că mai mulți deputați ai actualei coaliții de guvernare au ales să ignore această declarație importantă care ar fi fost făcută din numele Parlamentului R. Moldova. „Ceea ce ne dorim însă toți cei care suntem conștienți de importanța acestei date de comemorare a victimelor din 1992 este că R. Moldova trebuie să aibă o politică coerentă și unitară referitoare la reglementarea definitivă a acestui conflict”, a spus Igor Munteanu.

La rândul său, deputatul PAS Igor Grosu a declarat că gestul deputaților din PD și PSRM de a respinge inițiativa este regretabil.

Deputatul Platformei DA Chiril Moțpan, fost participant la evenimentele din 1992 de la Nistru, afirmă că veteranii de război nu-și doresc azi compasiune, ci respect din partea autorităților statului.

„Poziția noastră principală este că pacea de pe ambele maluri ale Nistrului se datorează nu atât așa-zisei operațiuni de menținere a păcii, ci faptului incontestabil că acest conflict este de deplin consumat, fiind menținut doar de interesele unor oligarhii crispate și militari nepoftiți pe teritoriul unui stat necunoscut”, se spune în declarația care a fost citită în Parlament de către Chiril Moțpan.

Președintele PD, Pavel Filip, a explicat în cadrul unui briefing de ce fracțiunea a votat împotriva declarației propuse de Platforma DA și PAS, considerând că textul ar fi fost „neclar și pe alocuri fără logică” și că partidul său ar fi fost gata să o redacteze. Prin faptul că ea a fost prezentată în forma inițială în parlament, fără redactarea solicitată de democrați, a spus Filip, „ne este clar că deputații din Blocul ACUM sunt interesați doar de PR și show”, a spus el, citat de site-urile de știri moldovenești.

XS
SM
MD
LG