Linkuri accesibilitate

Maniac al purității ideologice. Cine a fost Mihail Roller?


Aparatele ideologice comuniste au funcționat prin acțiunile unor indivizi concreți, servitorii zeloși ai dogmelor marxist-leniniste. Acești oameni au asigurat înregimentarea culturală, rusificarea ca strategie pedagogică anti-națională, eliminarea și distrugerea elitelor intelectuale din școli și facultăți, lichidarea moștenirilor spirituale democratice și impunerea pseudo-valorilor drept repere inconturnabile ale „noii civilizații”. Acești oameni au fost arhitecții utopiei. Între ei, Mihail Roller (1908-1958) a jucat un rol cu deosebire nefast.

I se spunea „controller”. Maniac al purității ideologice, obsedat de întărirea vigilenței pe „frontul istoric”, un impostor propulsat în fruntea lumii academice românești, Roller a fost, la fel ca Trofim Lâsenko în biologia sovietică, un șarlatan. Asemeni geneticienilor sovietici terorizați de Lâsenko și banda sa, istoricii români tremurau de groaza lui Roller și a ciracilor săi. Nu a rămas în urma sa măcar un text care să poată fi citat drept contribuție științifică. Au rămas în schimb amintirile unor destine zdrobite, memoria campaniilor delirante de demascare a variilor „devieri” de la linia jdanovistă. A rămas „Manualul unic de Istorie a RPR”, o sinteză grotescă de falsificări, mistificări și minciuni crase.

Evident, acțiunile distructive ale lui Roller n-ar fi fost posibile fără sprijinul primit din partea conducerii supreme a PMR: Gh. Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Iosif Chișinevschi, Miron Constantinescu, dar mai ales Leonte Răutu (cu care a fost prieten personal), au fost cei care i-au permis lui Roller să-și desfășoare sinistrele operații. Nu numai ca l-au tolerat, dar l-au și încurajat în ale sale defulări isteroide. Roller a fost instrumentul voluntar și pervers al unei politici deliberate de anihilare a tradiției europene, pro-occidentale din științele umane. În timp ce Roller trona în fruntea sectorului știință al Secției de Propagandă condusă de Răutu, fiind de fapt mâna dreaptă a inchizitorului en titre al culturii românești, marele psiholog Nicolae Mărgineanu (1905–1980), un veritabil democrat, era supus calvarului din închisori. Când maurul Roller devenise incomod, după ce-și îndeplinise cu prisosință macabra datorie, după ce Congresul al XX-lea al PCUS lansase de-stalinizarea, liderii PMR au decis să se debaraseze de stingheritorul Roller (tot așa cum debarcată a fost și aberanta Ofelia Manole). Măștile noi ale stalinismului românesc cereau noi politruci, noi lachei.

Nu știu ce s-ar fi întâmplat cu el dacă nu murea în 1958. S-a sinucis, cum susțin unii? A murit de inimă rea, ca urmare a morții fiicei sale mai mici, Sonia, într-un teribil accident (s-a lovit la cap, căzând în bazinul din parcul sanatoriului Otopeni, acolo unde se afla internat tatăl său)? În mod cert, partidul nu mai avea nevoie de el. Ca director adjunct al Institutului de Istorie a PMR era oricum marginalizat, lucrând în subordinea unui Constantin Pârvulescu, el însuși în plină dizgrație. Mi-e greu să-mi imaginez un Roller adaptat la exigențele stalinismului național. Un Roller conlucrând cu Gh. Zaharia, Ștefan Pascu, Ștefan Ștefănescu, Viorica Moisuc, Titu Georgescu, N. Copoiu, Gh. I. Ioniță, Mircea Mușat și Ion Ardeleanu. Devenise, de fapt, un personaj total indezirabil, o mărturie vie, ori mai exact spus o relicvă a obedienței infinite a celor care se voiau acum promotorii „valorilor patriotice” în raport cu Stalin și stalinismul. Spre deosebire de cameleonul oportunist C. Ionescu-Gulian, groparul filosofiei românești, Roller chiar crezuse de o manieră nevrotică în misiunea sa, nu avea cum să mimeze o pliere pe noile imperative. Stalinismul său fusese unul structural și definitiv, născut dintr-o pasiune totală. Era vorba de o identificare existențială. În Raportul Final al Comisei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007), numele lui Roller figurează, cum este firesc, în dicționarul principalelor figuri ale comunismului din România.

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG